Trump’tan İki Arap Lideri Toplantıda İstemedi

Trump’tan İki Arap Lideri Toplantıda İstemedi

Amerikan Başkanı Donald Trump’ın Riyad’da Arap ülkelerinin liderleriyle yapacağı toplantıya iki Arap liderin katılmasını reddettiği bildirildi.

İlk yurt dışı gezisini Suudi Arabistan’a yaparak Riyad’da düzenlenecek olan Arap İslam Amerikan Zirvesi’nde konuşma yapacak olan ABD Başkanı Donald Trump’ın Sudan ve Lübnan cumhurbaşkanlarının toplantıya katılmasını reddettiği bildirildi.

Yemen saldırısına askeri destek vererek Suudi Arabistan’la yakınlaşan Sudanlı yetkililer, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in Riyad toplantısına katılabileceğini öne sürerken Beyaz Saray, Riyad’da yapılacak olan toplantı için Ömer el-Beşir’e davet gönderilmediğini açıkladı.

Associeted Press haber ajansı, ismini açıklamadığı Amerikalı bir üst düzey yetkiliden naklen, Washington’un Lahey’de hakkında soruşturma bulunan herhangi bir liderin dolayısıyla da Ömer el-Beşir’in davet edilmesine karşı olduğunu bildirdi.

Sudan Tribune gazetesi, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in toplantıdan iki gün önce Riyad’a giderek Suudi Kralı Salman’la görüşeceğini bildirmişti.

Lübnan’da yayımlanan el-Bina gazetesi de Cumhurbaşkanı Mişel Aun’un 20-21 Mayıs tarihlerinde Riyad’da yapılacak olan toplantıya davet edilmediğini bildirdi.

El Bina gazetesi, Cumhurbaşkanı Mişel Aun’un Hizbullah, Suriye ve İran konusundaki tutumundan dolayı Amerika’nın karşı çıkması sebebiyle Riyad’daki toplantıya davet edilmediğini bildirdi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, Hizbullah’ın askeri gücünün Lübnan ordusunu tamamlayan ve ülke güvenliği için faydalı olan bir güç olarak niteliyor.

Riyad’daki toplantıda Lübnan’ı Başbakan Sad Hariri ile Lübnan Dışişleri Bakanı Cubran Basil’in temsil edeceği bildirildi.

Riyad’da yapılacak Körfez ülkeleri istişare toplantısının ardından Suudi Kralı Salman’la görüşecek olan ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu, Afrika ve Asya genelindeki liderlerin katılacağı Arap İslam Amerikan zirvesinde konuşma yapacağı bildiriliyor.

Zirvede gündeminde Suudi Arabistan'ın Amerikan firmaları ile "Vizyon 2030" çerçevesinde ekonomik ve sosyal reform gündemiyle yüksek düzeyli yatırım anlaşmaları yapması, ABD'nin Suudi Arabistan'a onlarca milyon dolarlık silah satışı da yer alıyor.

Öte yandan Reuters haber ajansı, Amerikalı bir üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde Amerikan Başkanı Trump’ın Riyad ziyareti sırasında Arap ve İslam ülkelerini NATO benzeri bir güvenlik örgütü kurmaya teşvik edeceğini bildirdi.

Amerikalı yetkililer, Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinin hedefinin aşırılıkla mücadele etmek ve İran’ı yalnızlaştırmak olduğunu açıklamıştı.

İsrail’den yayın yapan Debka adlı internet sitesi de dünkü haberinde Suudilerin Trump’ın Riyad ziyaretiyle eş zamanlı olarak 17 ülkeden oluşan bir “Arap-İslam NATO’su” kuracağını öne sürmüştü