Trump'ın Yahudi Damadı ABD'yi Kandırmış

Trump'ın Yahudi Damadı ABD'yi Kandırmış

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'ın, ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satışı rakamlarının şişirilmesini istediği iddia edildi.

 

Amerikan ABC News'in 2 ABD'li yetkili ve 3 eski Beyaz Saray  yetkilisine dayandırdığı haberine göre, ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satış  rakamları Kushner'in talimatıyla yüksek gösterildi.

 

Kushner'ın rakamların şişirilmesi için Dışişleri ve Savunma  Bakanlığına (Pentagon) baskı yaptığına işaret eden yetkililer, Savunma Bakanı Jim  Mattis'in de Kushner'ın bu konudaki çabalarını desteklediğini belirtti.

Kaynaklar, Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinden kısa süre önce, Mayıs  2017'de ulusal güvenlik konseyi toplantısında Kushner'ın "Suudi Arabistan'a olabildiğince çok silah satmalıyız." dediğini aktardı.

 

ASIL TALEP 14,5 MİLYAR DOLARMIŞ

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığının aslında Suudi Arabistan'a silah  satışı konusunda sadece yaklaşık 15 milyar dolarlık bir talep olduğunu, bu  rakamın nasıl artırılacağı konusunda Kushner ile istişarede bulundukları  kaydedildi.

ABD ile Suudi Arabistan arasında Riyad'da Mayıs 2017'de imzalandığı  duyurulan 110 milyar dolarlık anlaşma konusunda bugüne kadar çok az mesafe  katedildiğine dikkati çeken yetkililer, Suudi Arabistan'ın sadece 14,5 milyar  dolarlık bir helikopter, tank, gemi, silah ve eğitim için teklif mektubu ve  kabulünü imzaladığını belirtti.

Yetkililer 14,5 milyar dolarlık satışın da henüz tamamlanmadığına  dikkati çekti.

İki ülke arasında imzalanan belgenin bir fotoğrafını ele geçiren ABC,  söz konusu anlaşmanın hukuki bağlayıcılığının çok zayıf olduğuna dikkati çekti.

"KONGRE BU KONUYU DERİNLEMESİNE ARAŞTIRMALI"

Haberde görüşlerine yer verilen ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler  Konseyine de üye olan Demokrat Kongre üyesi David Cicilline, "(Silah satışı  rakamları ile ilgili) Bu detaylar, Trump yönetimini, Suudi Arabistan'ın  yaptıklarına karşı sert önlemler almayı reddetmeye iten şeyin gerçekte ne  olduğuna dair soruları arttırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Jared Kushner'ın neden silah satışı rakamlarını şişirdiğinin ortaya  çıkarılması gerektiğini vurgulayan Cicilline, "Kongre, bu konuyu derinlemesine  araştırıp, Riyad ile ilişkilerimizi gözden geçirerek Suudi rejimine daha sert  yaptırımların uygulanması için çalışmalı ve Suudi Arabistan'ın Yemen'de büyük bir  insani krize yol açan eylemlerine desteği kesmeli." çağrısında bulundu.

KAŞIKÇI CİNAYETİ VE ABD'NİN SUUDİ ARABİSTAN'A SİLAH ARTIŞI

Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul  Başkonsolosluğunda Suudi Arabistan'dan gelen bir grup tarafından öldürüldüğünün  ortaya çıkmasının ardından ABD-Suudi Arabistan ilişkileri yeniden mercek altına  alınmıştı.

Trump ise bir taraftan Suudi Arabistan'a yaptırım uygulanabileceğini  dile getirirken diğer taraftan ikili ilişkileri bozmak istemediği sinyalini  vermişti. Trump, bu süreçte Suudi Arabistan'a 110 milyar dolarlık silah satışını  ve bu ülkenin ABD'ye yatırımlarını savunmuştu.

Trump'ın damadı Kushner ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin  Selman'ın yakınlığı da sık sık eleştiri konusu oluyor.

Washington Post, önceki hafta ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının  (CIA), Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna  ulaştığını iddia etmişti.

Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, Amerikan istihbaratının Cemal  Kaşıkçı cinayeti ile ilgili bilgileri değerlendirmeye devam ettiğine işaret  ederek, "Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın (cinayetle ilgili) bilgi sahibi  olabileceğini" ifade etmişti.

Söz konusu açıklamada Trump, "ABD Suudi Arabistan’la sarsılmaz  partnerliğini devam ettirmek istiyor." mesajı vermesi ise ABD'de tepki çekti.