Trump'ın Sürpriz Irak Ziyareti

Trump'ın Sürpriz Irak Ziyareti

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi, Irak'a sürpriz bir ziyarette bulundu. Trump ziyareti kapsamında Amerikan askerleri ile buluştu.

Trump'tan Irak'taki ABD askerlerine sürpriz ziyaret: Erdoğan IŞİD'i yenmek istiyor ve yapacak
ABD Başkanı Donald Trump ve eşi, Irak'a sürpriz bir ziyarette bulundu. Trump ziyareti kapsamında Amerikan askerleri ile buluştu.


Trump, sürpriz bir ziyaretle Irak'ın batısındaki Enbar Vilayeti'nde yer alan Aynü'l Esed Askeri Üssü'nü ziyaret etti. Irak’ta bulunma sebebine ilişkin burada açıklamalar yapan Trump, "Buraya gelip askerlerimizi ziyaret etmek ve saygılarımı iletmek istedim" dedi.


Irak’ta ABD ordusuna bağlı üst düzey askerlerle görüşen Trump’ın Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yle bir araya gelmediği bildirildi.

Suriye ile ilgili açıklamalarda bulunan Trump, "Komutanlar benden Suriye'de kalmak için ek süre talep etti, kabul etmedim. IŞİD'i yendik, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'la konuştum, O da IŞİD'i yenmek istiyor ve yapacak" dedi.

Ziyaret kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Irak'tan çekilme gibi bir planının olmadığını dile getirerek, Irak'ın IŞİD militanlarına yönelik saldırılarda üs olarak kullanılabileceğini ifade etti.


Trump, "Suriye'den çekilme konusunda birçok insan benim gibi düşünmeye başlayacak. Irak'tan çekilme planımız yok, Suriye'de bir şey yapmak için Irak'ı üs olarak kullanabiliriz" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Trump'ın eşi Melania ile birlikte Noel gecesinde hizmet ve başarılarından dolayı teşekkürlerini sunmak ve Noel Bayramlarını kutlamak için Irak'a geldiğini belirtti.
Trump'ın konuşma yaptığı yerde askerlerle arasına bariyerle önlem koyulması da dikkat çekti.


IRAK'I ZİYARET EDEN 3. ABD BAŞKANI

Öte yandan Trump, Irak’ı ziyaret eden 3. ABD başkanı oldu. George W. Bush Kasım 2003’te Şükran Günü’nü askerlerle geçirmek için üstün güvenlik önlemleri altında başkent Bağdat’a uçmuştu. Trump’ın selefi Barack Obama da 8 yıllık başkanlık süresinin ilk yılında, Nisan 2019’da Irak’a gitmişti.


Trump, sürpriz bir ziyaretle Irak'ın batısındaki Enbar Vilayeti'nde yer alan Aynü'l Esed Askeri Üssü'nü ziyaret etti. Irak’ta bulunma sebebine ilişkin burada açıklamalar yapan Trump, "Buraya gelip askerlerimizi ziyaret etmek ve saygılarımı iletmek istedim." dedi.
Irak’ta ABD ordusuna bağlı üst düzey askerlerle görüşen Trump’ın Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yle bir araya gelmediği bildirildi.

Suriye ile ilgili açıklamalarda bulunan Trump, "Komutanlar benden Suriye'de kalmak için ek süre talep etti, kabul etmedim. IŞİD'i yendik, Erdoğan'la konuştum, O da IŞİD'i yenmek istiyor ve yapacak." dedi.

 

 

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin ülkesini sürpriz şekilde ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştüğü bildirildi.
Irak Başbakanlık basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ülke hükümetinin "ABD Başkanı Trump'ın Irak'ı ziyaret ederek yeni hükümeti tebrik edeceği ve ardından ABD askerlerini ziyaret edeceği planının" olduğundan haberdar edildiği belirtilerek, "Trump'ın Bağdat'ta resmi törenle karşılanması ve Başbakan Adil Abdulmehdi ile görüşmesi bekleniyordu ancak görüşmenin düzenlenmesiyle ilgili yaşanan görüş ayrılığı bu görüşmenin telefonla gerçekleşmesine neden oldu." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Trump ve Abdulmehdi'nin telefon görüşmesinde, Trump'ın Suriye'den çekilme kararı sonrası bölgedeki gelişmeler, IŞİD ile mücadelede iş birliğiyle bölge ülkeleri ve halkları için güvenlik ve istikrarın sağlanmasını ele aldığı bildirildi.

Abdulmehdi'nin Trump'ın Irak'a ziyaretinden memnuniyet duyduğunu dile getirdiği belirtilen açıklamada, Bağdat'a davet ettiği Trump'ın da Abdulmehdi'ye ABD'yi ziyaret etmesi için davet yaptığı kaydedildi.

TRUMP IRAK'TA ABD ASKERLERİ DIŞINDA KİMSEYLE GÖRÜŞMEDİ

ABD Başkanı Trump, Irak'a gerçekleştirdiği sürpriz ziyarette ülkenin batısındaki ABD askerleri dışında hiçbir Iraklı yetkiliyle görüşmedi.

Associated Press'in (AP) haberine göre Trump, 3 buçuk saat süren ziyaretin ardından Irak'tan ayrıldı.

Irak Hizbullah sözcüsü Cafer el'Hüseyni, Amerikan başkanı Trump'ın geleneği bozarak Irak'ın batısına ziyaretine temasla, ''Irak direnişi, Amerika'yı Irak'tan çıkmaya zorlayacak ve ABD, Irak'tan çıkmak zorunda kalacak' dedi.

Amerikan başkanı Trump, daha önce hiç bir açıklama yapılmaksızın dün gece gecenin karanlığında Irak'ın batısında yer alan el'Anbar eyaletinde Ayn'el Esed hava üssüne indi.

Cafer el'Hüseyni, direniş komutanlarının Irak topraklarının başta Suriye olmak üzere komşu ülkeler aleyhine kullanılmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi.

Irak Hizbullah sözcüsü, Trump'ın Irak'a habersiz gelişinin manasının ise 'kendini güvende hissetmediğinin açık ibrazıdır' dedi.

Bu arada Irak En'Necbae hareketi resmi sözcüsü Seyyid Haşim Musevi de, şehitlerin kanı sayesinde bağımsızlığına kavuşan Irak topraklarının, asla Amerika için askeri üs olmayacağını söyledi.