Trump'ın Irak Ziyaretine "Zaafiyet" Eleştirisi

Trump'ın Irak Ziyaretine "Zaafiyet" Eleştirisi

Donald Trump'ın ayağının tozuyla özel operasyonlar kuvvetlerinin gizli bir birimiyle ilgili bilgileri açık ettiği ileri sürüldü

ABD Başkanı'nın Noel'de yurtdışındaki Amerikan askerlerini ziyaret etmesi geleneğini ilk kez yerine getirmiş bulunan Donald Trump'ın ayağının tozuyla özel operasyonlar kuvvetlerinin gizli bir birimiyle ilgili bilgileri açık ettiği ileri sürüldü.

Irak ziyareti sırasında kendisiyle sohbet edip selfie çektiren askerlerle videosunu sosyal medyada paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, büyük bir güvenlik zaafiyetine yol açmakla eleştirildi. Trump'ın Twitter'da yayımladığı videoda Ayn el Esad Hava Üssü'nde kaynaşırken görüldüğü askerlerin, ABD Donanması Özel Kuvvetleri 'Navy SEALs' üyesi oldukları ortaya çıktı.
'BAŞPARMAK HAVADA AMA HER ŞEY YOLUNDA MI?'

First lady Melania'nın eşlik ettiği Trump'ın başparmağıyla 'her şey yolunda' işareti de yaptığı videonun, gece görüş gözlükleri dahil tam teşekküllü savaş donanımı içindeki Navy SEALs askerlerinin konuşlanma yerlerine ve kimliklerine ulaşmayı hemen herkes için olanaklı kıldığı iddia edildi.
'ÇOK GİZLİ TUTULAN SIRDIR'
Newsweek dergisi konuyla ilgili bir dizi uzmandan görüş aldı. "Özel operasyonlara müdahil personelin konuşlandıkları yerler, gerçek isimleri, kimlikleri ve yüzleri savaş alanlarında çok gizli tutulan bir sırdır" diyen ABD Donanması'nın Irak'ta görev yapmış eski istihbarat uzmanı Malcolm Nance, videodaki askerlerin esir düşme, propaganda malzemesi haline gelme ve kimliklerini inkar edememe riskiyle karşı karşıya kaldıklarını savundu.

'DÜŞMANA PROPAGANDA MALZEMESİ VERME RİSKİ'

"Başkomutan tarafından bile olsa, kimliklerinin kazara açık edilmesi, hele de alışılmadık bir medya teşhiri yoluyla yapılması, hasım bir hükümete ya da bir terörist gruba esir düşmeleri halinde düşman için çok büyük bir karşı propaganda imkanı yaratır" diye konuşan Nance, askerlerin düşmana karşı kim olduklarını ve ne yaptıklarını inkar etme imkanının ortadan kalktığını öne sürdü.

'HER KOŞULDA YÜZLER SAKLANIR'
Bir Pentagon yetkilisi de özel kuvvetler askerlerinin yüzlerini bulanık hale getirmeden ya da kapamadan videolarını yayımlamanın alışılmadık bir uygulama olduğunu söyledi. Yetkili "Özel operasyonlar kuvvetlerinin ABD Başkanı, Yardımcısı ve Kongre heyetleri için düzenlediği gösterilerde bile personelin yüzü ya kapatılır ya da kamuoyuna sunulması öncesi görüntülerde yüzleri bulanıklaştırılır" dedi. 
BİR KARŞI GÖRÜŞ GELDİ: BUNLAR GİZLİ GÖREVDE DEĞİLLER

Ancak Politico'nun deneyimli savaş muahabiri Wesley Morgan, bu görüşe itiraz etti. Yüzü kapama geleneğini kabul etmekle birlikte buradaki askerlerin Özel Operasyonlar Kuvvetleri'nin operasyon gücünden değil 'beyaz' tabir edilen danışman gücünden olduğunu, dolayısıyla gizli görevlerinin olmadığını savundu.
RAMSTEIN'DA ASKERLERE MAGA ŞAPKASI İMZALAMASI İNFİAL YARATTI

Irak'tan Almanya'daki Ramstein hava üssüne uçan Trump, buradaki Amerikan askerlerini geceyarısı zorla yataklarından kaldırtıp siyasi faaliyette bulundurmakla da suçlandı. Bazı ABD askerlerinin Trump bayrakları sallayan ve Trump'a meşhur sloganı 'Amerika'yı yeniden muhteşem yap' (MAGA) yazılı şapkaları imzalatan görüntüleri, Trump karşıtı kesimde infial yarattı.

'BU ASKERLER SORUŞTURULSUN, HATTA YARGILANSIN'
​CNN askerlerin MAGA şapkalarını Trump's imzalatmalarının askeri kuralların ihlali olabileceğini savunurken, Trump'ı SEALs ifşasıyla suçlamış Malcolm Nance'den bu kez kimlik ifşası talebi geldi.

Nance, aktif askeri personalin taraflı siyasi faaliyette bulunamayacağına dair kuralları ihlal eden Almanya'daki ABD askerlerinin Kongre tarafından soruşturulmalarını talep etti.

Bazı gazeteciler de Trump destekçisi ABD askerlerinin kimliklerinin açıklanması ve askeri mahkemede yargılanması talebinde bulundu.
HAVA KUVVETLERİ: BİZ BİR SORUN GÖRMEDİK

Bunun üzerine ABD Hava Kuvvetleri Avrupa Komutanlığı (USAFE), ABD Başkanı'nın ziyareti sırasında askerlerin sergilediği davranışlarda bir sorun görmediğini duyurdu:

"Hava Kuvvetleri askerlerinin kişisel eşyalarını Başkan'a imzalatmalarını engelleyen bir kural bulunmamaktadır. Ziyaret sırasında kural ihlali gözlemlenmemiştir."
TRUMP: ŞAPKALARI İMZALAMAM İÇİN GETİRDİLER, NASIL HAYIR DİYEBİLİRDİM
Bir cevap da elbette Trump'tan geldi:

"CNN ve Yalan Haber Evreni'nin diğer üyeleri Irak ve Almanya'daki askerlerimiz için MAGA şapkaları imzaladım diye çıldırdılar. Bu genç cesur insanlar şapkalarını imzalamamı isterlerse ben de imzalarım. HAYIR demem düşünülebilir mi?"

Trump, 'Yalan Haberlerin' aksini iddia ettiğini öne sürüp, MAGA şapkalarını kendisinin getirmediğinin, askerlerin şapkalarını imzalaması için önüne koyduklarının altını çizdi.


TRUMP'IN UÇAĞININ ROTASINI SOSYAL MEDYADAN TAKİP ETTİLER

Trump'a yöneltilen suçlamalarının üzerine Air Force One'ın gizli olması gereken rotasının havacılık meraklılarınca tespit edilmesi, tuz biber ekti. Air Force One'ın İngiltere üzerinden Irak'a yöneldiği rotada ilerleyişi, hem görüntüler hem de haritalar aracılığıyla birçok Twitter hesabı tarafından paylaşıldı.