Trump’ın Açıklamaları Bomba Etkisi Yarattı!

Trump’ın Açıklamaları Bomba Etkisi Yarattı!

Trump’ın DAEŞ terör örgütü ile ilgili gizli bilgileri Rusya ile paylaşması ABD’de skandal yarattı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçen hafta Beyaz Saray’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus Büyükelçi ile görüşmesi sırasında, terör örgütü DAEŞ hakkında çok gizli bilgileri açıkladığı ileri sürüldü. Washington Post’un, eski ve görevdeki ABD yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump’ın, Lavrov ve Rus Büyükelçi’ye aktardığı bilginin, istihbarat paylaşımı anlaşması çerçevesinde ABD’nin bir ortağı tarafından sağlanmış olduğu iddia edildi. Müttefiklerinin, istihbarat paylaşımı dahilinde ABD’ye aktarılan bu bilginin, Rusya ile paylaşılmasına izin vermediğinin altını çizen yetkililer, Trump’ın kararının, DAEŞ’in içerideki çalışmalarına erişime sahip bir müttefikle işbirliğini tehlikeye attığı yorumunu yaptı.

"ŞİFRE BİLGİ" PAYLAŞTI

Görüşmeden sonra Beyaz Saray yetkililerinin, CIA ve NSA’i arayarak, hasarın kontrol alınması için adımlar attığı belirtildi. Bir yetkili, bunu, ABD’li casusların en gizli seviye için kullandığı  terminoloji olan “şifre bilgi” sözüyle nitelendirirken, Trump’ın, “müttefiklerle paylaşılandan daha fazla bilgiyi Rus Büyükelçiye açık ettiğini” söyledi. Yetkililer ayrıca Trump’ın görüşmede ABD’nin istihbarat ortağının tehdit tespit ettiği, DAEŞ’in kontrolündeki kentin ismini de verdiğini, bunun özellikle çok büyük bir sorun teşkil ettiğini, zira Rusya’nın bu ayrıntıyı, ABD’nin müttefikini veya müttefikin istihbarat kapasitesini belirlemek için kullanabileceğini savundu.

BEYAZ SARAY VE RUSYA REDDETTİ

ABD’de büyük yankı yaratan olay sonrası Trump, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, “Başkan olarak, Rusya ile (açık bir biçimde programlanmış bir Beyaz Saray görüşmesinde) terörizm ve havayolu uçuş güvenliğiyle ilgili gerçekleri paylaşmak istedim, ki bunu yapmaya mutlak hakkım var” ifadesini kullandı. ABD Başkanı, mesajında bunu insani nedenlerle ve Rusya’nın, DAEŞ ve terörizmle mücadelesini büyük ölçüde arttırması için yaptığını belirtti.

'TAMAMEN SAÇMA'

Beyaz Saray’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, Trump’ın sadece terörizmle ilgili ortak endişeleri dile getirdiğini savunuldu. Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, “Hiçbir şekilde herhangi bir istihbarat kaynağı veya yöntemi tartışılmadı, kamuoyunca hali hazırda bilinmeyen herhangi bir askeri operasyon ifşa edilmedi” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova iddiayı alanlarken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Trump’ın Lavrov’la DAEŞ hakkında gizli bilgi paylaştığına dair haberlerin tamamen saçma olduğunu belirtti.