Trump'dan Suriye Kararı

Trump'dan Suriye Kararı

Trump, Suriye'yle ilgili yeni ABD stratejisini kabul etti: Askerlerini geri çekmeyecek

Tump, defalarca İŞİD bitirildiği zaman ABD askerlerini Suriye'den çekmeyi planladığını söyledi. Ancak, daha sonra Washington'dan yapılan açıklamalarda, teröristlerden kurtarılan bölgelerdeki durum istikrara kavuşuncaya ve İŞİD'in yeniden canlanma tehdidi ortadan kalkıncaya kadar, askerlerinin bu ülkede kalacağını belirtti.

 

Washington Post'un haberine göre, ABD'nin Suriye'deki görevleri güncellendi. Yeni strateji, İran'ın askeri güçlerini Suriye'den çekmesini ve ‘tüm Suriyeliler ile uluslararası toplum tarafından kabul edilen istikrarlı, tehditkar olmayan bir hükümetin kurulmasını" öngörüyor.

'ANA SEBEP SURİYE'DEKİ İRAN GÜÇLERİ'

Washington Post'un belirttiğine göre, ana sebep, Rusya'nın Suriye'deki İranlı güçlerle sorunu çözme konusunda ABD'ye destek olmaya hazır olduğu konusundaki belirsizliğiydi. Daha önce Trump, Moskova'nın bir ortak olabileceğini belirtmişti.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Askerleri yıl sonuna kadar çekmeyeceğiz" diyerek, İran'ın Suriye'den çekilmesini sağlamak ve İŞİD'in "kalıcı yenilgisini" garanti altına almak için ABD güçlerinin Suriye'de kalacağını ifade etmişti.

Gazeteye göre, Suriye'de yaklaşık iki bin ABD askeri bulunuyor. Jeffrey, yeni askeri misyonun ayrıntılarını açıklamadı, ancak BM ve diğer platformlarda diplomatik inisiyatife öncelik vereceklerini ve yaptırımları da içeren ekonomik araçları kullanacaklarını belirtti.