Trump'dan Guantanamo  Kararı

Trump'dan Guantanamo Kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Guantanamo Körfezi'ndeki cezaevinin açık tutulmasını öngören başkanlık kararnamesini imzaladığını bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Guantanamo Körfezi'ndeki cezaevinin açık tutulmasını öngören başkanlık kararnamesini imzaladığını bildirdi.

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk 'Birliğin Duruşması' konuşmasını yapan Donald Trump, ağırlıklı olarak ilk yılındaki ekonomik adımlarından bahsettiği konuşmasında dış politikadan IŞİD'le mücadeleye kadar iç ve dış politikayı ilgilendiren birçok konuda mesajlar verdi.

'BU KİŞİLERE TERÖRİST MUAMELESİ YAPILMALI'

 Trump, "Savunma Bakanı (James) Mattis'e, askeri gözaltı politikamızı gözden geçirme ve Guantanamo Körfezi'ndeki gözaltı tesislerimizi açık tutma talimatını verdiğim başkanlık kararnamesini imzaladım" dedi. Böylece seçim kampanyasında verdiği bir sözü daha yerine getirdiğini belirten Trump, 'teröristlerin sıradan suçlular değil düşman savaşçılar olduklarını' söyledi. Trump, "Bu kişilere yurt dışında yakalandıklarında terörist muamelesi yapılmalı" dedi. Trump'ın selefi Barack Obama Guantanamo Üssü'nü kapatmak istemiş ancak başarılı olamamıştı.

Trump, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmanın dış politika ve güvenlikle ilgili bölümünde Rusya ve Çin'den 'ABD'nin çıkarlarına, ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan rakipler' şeklinde bahsetti.

"Dünya genelinde serseri rejimler, terörist gruplar ve çıkarlarımıza, ekonomimize ve değerlerimize meydan okuyan Çin ve Rusya gibi rakiplerle yüzleşiyoruz" ifadesini kullanan Trump, bu zor dönemde ABD Kongresi'nden Amerikan ordusuna tam destek vermesini talep etti.

'NÜKLEER SİLAHLARI MODERNİZE ETMELİYİZ'

Dünyada caydırıcılığın giderek daha önemli hale geldiğini kaydeden Trump, "Nükleer silahlarımızı yeniden inşa ve modernize etmeliyiz. Belki gelecekte bir gün ülkeler nükleer silahların ortadan kaldırılması için bir araya gelecek; ancak şu anda o noktada değiliz." değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD'LE MÜCADELE

IŞİD'le mücadele konusuna da değinen Trump, "Geçen yıl IŞİD'i yeryüzünden silmek için müttefiklerimizle çalışma vaadinde bulunmuştum. Bir yıl sonra IŞİD karşıtı koalisyonun Irak ve Suriye'de bir dönem katillerin elinde olan bölgelerin neredeyse yüzde 100'ünün geri alındığını söylemekten gurur duyuyorum. Hala yapılacak çok iş var. IŞİD yenilene kadar savaşımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

KONGREYE KUDÜS ÇAĞRISI: ABD ÇIKARINA UYGUN HAREKET EDEN ÜLKELERE…

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını anımsatan Trump, bu süreçte Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki oylamada birçok ülkenin ABD aleyhinde hareket ettiğini dile getirdi. Trump, bundan sonra ABD'nin yapacağı dış yardımların Amerikan çıkarlarına uygun hareket eden ülkelere verilmesi noktasında kongreye çağrıda bulundu.

'ABD, İRAN HALKININ YANINDA'

İran'daki protestolara da temas eden Trump, "İran halkı yozlaşmış diktatör rejimlerinin suçlarına karşı ayaklandığında sessiz kalmadım. Amerika, cesur özgürlük mücadelesinde İran halkının yanında duruyor" ifadelerinde bulundu.

Trump ayrıca, İran'la nükleer anlaşmanın yeniden ele alınması konusunda ABD Kongresi'ne çağrıda bulunduğunu söyledi.

'KUZEY KORE'NİN VAHŞİ DİKTATÖRLÜĞÜ…'

Küba ve Venezuela'daki yönetimleri 'sosyalist diktatörlükler' şeklinde tanımlayan Trump, "Ancak hiçbir rejim, kendi halkına Kuzey Kore'nin vahşi diktatörlüğü kadar baskı kurmamıştır" yorumunu yaptı.

Kuzey Kore'nin nükleer programının ABD anakarasını tehdit edebileceğini ifade eden Trump, bu ülkeye karşı azami baskı ile kampanya yürüttüklerini vurguladı.

YEŞİL KARTI KALDIRIYOR

Trump ayrıca, göçmenlerin ABD'ye gelişini ilgilendiren yasalarla ilgili birçok düzenleme vaadinde de bulunduğu konuşmasında 4 adım altında 'göçmenlik reformu' gerçekleştireceğini anlattı.

İlk adım olarak Trump, kamuoyunda DACA olarak bilinen ve çocuk yaşta yasa dışı olarak ebeveynleri tarafından ABD'ye getirilmiş olan göçmenlerden 1.8 milyonunun belirli koşullar altında vatandaşlık hakkına kavuşabileceğini bildirdi.

MEKSİKA İLE DUVAR

İkinci adım olarak Trump, seçim vaadi olarak da önerdiği ABD ile Meksika arasına duvarın mutlaka örüleceğini ve böylece sınır güvenliğinin sağlanacağını dile getirdi.

Trump, "Üçüncü adım olarak vize çekilişini kaldırıyoruz. Beceri-temelli bir sisteme geçme zamanımız geldi. Dördüncü ve son olarak da göçmen zincirini sona erdirerek çekirdek aileyi koruyacağız" diyerek yasal olarak oturma izni alan bir kişinin daha sonra aile fertlerini de bu ülkeye getirmesine olanak sağlayan programın sona erdirileceğini belirtti.

 

 

 

Kaynak : Sputnik