'Trump, YPG'ye ağır Silah Verme Kararnamesini İmzalayabilir'

'Trump, YPG'ye ağır Silah Verme Kararnamesini İmzalayabilir'

Gazeteci Amberin Zaman, Diken'de yayımlanan yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın YPG'ye yardım yapacağını iddia etti.

Trump, Erdoğan'la görüşme öncesi Kürtlere silaha yeşil ışık yakabilir' başlıklı yazısında Zaman, ABD Savunma Bakanlığı'nın devlet dışı askeri gruplara (non-state military actors) silah verme yetkisini sağlayan 1209 no'lu kararname için 'Trump'ın masasına ulaştı veya ulaşmak üzere' ifadesini kullandı.
'TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNDE YENİ VE AŞILMASI ZOR BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYA OLABİLİRİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da, Trump ile yüz yüze görüşmesinde Pentagon'un Suriye'de YPG'yle askeri işbirliğine son vermesi için son bir girişimde bulunacağını belirten Zaman, "Ama güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre Erdoğan, Beyaz Saray'a ayak bastığında iş işten geçmiş olacak gibi görünüyor: Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni ve aşılması zor bir kriz ile karşı karşıya olabiliriz" diyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
© AA/ KAYHAN ÖZER
Erdoğan: Kuzey Suriye'de devlet kurmak isteyen cahiller var, müsaade etmeyiz
'ABD, RESMİ ONAYI SÜREKLİ ERTELEDİ'

Washington'un, Rakka operasyonunda kullanmak üzere YPG'nin de dahil olduğu Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) ağır silahlar vermeyi uzun zamandır planladığını, ancak 'Türkiye'nin öfkesiyle karşılaşmamak için' resmi onayı sürekli ertelediğini ifade eden Zaman, şunları kaydetti:

Hatta karar, Türkiye'de referandum kampanyasında ABD aleyhtarlığı üzerinden siyasi malzeme haline getirilmesin diye referandum sonrasına bırakıldı.
Ama artık ABD Savunma Bakanlığı'nın devlet dışı askeri gruplara (non-state military actors) silah verme yetkisini sağlayan 1209 no'lu kararname Trump'ın masasına ulaştı veya ulaşmak üzere.
Bir aksilik çıkmaz ve son anda fikir değiştirmez ise eğer, Trump kararnameyi Erdoğan gelmeden imzalayacak.
ABD yasalarına göre, başkan kararnameyi imzaladıktan hemen sonra Kongre'deki ilgili komitelere bilgi vermesi gerekiyor. Kararname ise Kongre'nin bilgilendirilmesinden 30 gün sonra yürürlüğe girebiliyor. Dolaysıyla Rakka kentini IŞİD'den alma operasyonunun temmuz ayından önce başlaması mümkün görünmüyor.