Trump İsrail Elçiliğini Kudüs'e  Niye Taşımadı ?

Trump İsrail Elçiliğini Kudüs'e Niye Taşımadı ?

‘Trump, görevdeki ilk gününde 00.01’de ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacaktı’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile gerçekleştireceği görüşmeden sadece 48 saat önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Corker tarafından dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı.
Politico's Global Podcast’e konuşan Corker, Trump’ın tepki çeken ‘İsrail’deki ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması’ vaadini 20 Ocak’taki yemin töreninin hemen ardından hayata geçirmeye hazırlandığını söyledi.  “Büyükelçiliği 21 Ocak 00.01’de taşımaya hazırdı. Belki 00.30’da” diyen Corker, bunun Trump’ın ‘ilk icraatı’ olmasının planlandığını kaydetti.

‘ARAP ÜLKELERİYLE İSTİŞARE EDİLMELİ’

Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması hamlesinin halen gerçekleşebileceğinin altını çizen Corker, bunun bölgenin önde gelen Arap ülkeleriyle istişareler yapıldıktan sonra mümkün olabileceğini de not düştü. Corker, bu diyaloğun ‘iki devletli çözümün ortadan kalkmaması için’ gerekli olduğunu belirtti.

Büyükelçiliğin taşınmanın Trump’ın ABD büyükelçisi olarak İsrail’e gönderilmesi için önerdiği David Friedman’ın Senato’dan onay almasının beklenebileceğini ifade eden Corker, “Ben, hala büyükelçiliği taşıyacaklarını düşünüyorum ama ondan önce yapılması gereken bazı şeyler var” diye konuştu.

SPICER ‘BEKLEMEDE KALIN’ DEMİŞTİ

Corker’ın bu sözleri, Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer’ın 19 Ocak’ta yaptığı bir açıklamayı akıllara getirdi. Zira Spicer, kendisine büyükelçiliği taşınması hakkında soru soran gazetecilere konuyla ilgili açıklamanın ‘yakın zamanda’ yapılacağını belirterek ‘beklemede kalmalarını’ söylemişti.


ABD'nin Tel Aviv'deki Büyükelçiliği


Beyaz Saray'dan Kudüs'te İsrail Büyükelçiliği açıklaması: Bu konuyu tartışmanın ilk aşamalarındayız
Öte yandan Washington ziyareti öncesinde Trump’a ‘iki devletli çözümden yana olduğunu söyleyeceğini’ belirten Netanyahu, İsrail’deki aşırı sağın tepkisini çekti.

Öyle ki İsrail Eğitim Bakanı ve Yahudi Evi lideri Naftali Bennett, Netanyahu’yu ABD’deki temasları sırasında iki kelimeyi kullanmaması için uyardı: Filistin devleti. “Bu kelimeler söylenmemeli. Bu bizim sınavımız” diyen Bennett, taraflardan herhangi birinin bu iki kelimeyi kullanması halinde ise “Yer yerinden oynar” öngörüsünde bulundu.