Trump İran'dan Randevu İstedi

Trump İran'dan Randevu İstedi

İran Dışişleri Bakanlığı, Eylül ayındaki BM zirvesinde gelen randevu talebinin kabul edilmediğini duyurdu. İran lideri ise, ülkesinin füze üretmeye devam edeceğini ilan etti.

BD Başkanı Donald Trump'ın, nükleer anlaşmanın iptal edilmesini istediği İran lideri Hasan Ruhani ile görüşmek istediği iddia edildi. İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ruhani'nin Trump'tan gelen randevu isteğini reddettiğini ileri sürdü.

Bakanlık sözcüsü Behram Kasımi, görüşme talebinin Eylül ayındaki BM zirvesinde geldiğini söyledi. Zirve için New York'a giden Ruhani, Trump'ın talebini kabul etmedi.

Aracı Macron olacaktı

İran gazeteleri, Trump ve Ruhani'nin bir araya gelmesi için Fransa lideri Emmanuel Macron'un aracığı olduğunu yazdı ancak bu haberler doğrulanmış değil.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, İran'ın füze üretmeye devam edeceğini ilan etti. Televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmada, Ruhani füze üretmelerinin uluslararası anlaşmaları ihlal etmeyeceğini savundu;

"Füzeler yaptık, yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz ve bu uluslararası anlaşmaları ihlal etmiyor, ihtiyacımız olan herhangi bir silahı üreteceğiz ve onu depolayacağız, kendimizi savunmak için kullanacağız."

Ruhani, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında ülkesinin savunması için füze üretmeye devam edeceğini belirtti ve bunun uluslararası anlaşmaları ihlal anlamına geldiğini düşünmediğini kaydetti.

Yeni yaptırım kararının ardından geldi

Ruhani’nin konuşması Temsilciler Meclisi’nin İran’ın balistik füze programına yönelik yeni yaptırımları oylamasının ardından geldi.

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki son oylamada, İran'a yeni yaptırımlar kabul edildi.

Başkan Donald Trump, koltuğa oturduğu günden bu yana İran'la 2015 yılında imzalanan anlaşmanın iptalini istiyor.