Trump, Esed'e Suikast Yaptırmak istemiş

Trump, Esed'e Suikast Yaptırmak istemiş

ABD'li yazar Bob Woodward, yeni kitap çalışmasında Donald Trump'ın Beşşar Esed'i öldürmek istediği bilgisine yer verdi.

Washington Post gazetecisi Bob Woodward yeni kitabında “Korku: Beyaz Saray'da Trump” adlı kitabında Trump'ın 2017'de kimyasal silah kullanımı konusunda Suriye suçlanınca Esed'i öldürmek istediğini söyledi.

TRUMP, ESED'İ HEMEN ÖLDÜRTMEK İSTEDİ

Kıdemli Gazeteci Woodward kitabında Trump'ın Savunma Bakanı James Mattis'e Esed'i öldürme eğiliminde olduğunu söylediğini yazdı. 2017'de Washington Suriye'de militanların elinde olan İdlib Han Şeyhun kasabasına yapıldığı iddia edilen kimyasal saldırıda Şam'ı suçlamıştı. Trump'ın telefonda Mattis'e “Hadi… Öldür onu! İçeri gir. Hadi… onların çoğunu öldür” dediği kayda geçirildi.

Mattis'imn ise Trump'a onu sakinleştirmek için “Hemen hallediyorum” dediği ancak telefonu bekleterek kıdemli bir yardımcısına “Bunların hiçbirini yapmıyoruz. Daha tedbirli davranacağız” dediği kitapta ifade edildi.

Amerikan Ulusal Güvenlik ekibi ise o dönemde daha konvensiyonel bir hava saldırısı planı hazırlayarak Trump'ın nihai olarak emir vermesini sağladı.

"TRUMP'IN İSTİHBARATI BEŞİNCİ YA DA ALTINCI DERECE"

Woodward aynı zamanda o dönemde Mattis'in Trump'ın dış ilişkiler konusunda bu denli umarsız olmasına şaşırdığını belirterek yakın çalıma arkadaşlarına Trump'ın istihbarat konusunda “beşinci ya da altıncı derece” istihbarata sahip olduğunu söyledi.

4 Nisan 2017'de Suriye'nin İdlib bölgesi Han Şeyhun kasabasına sarin gazı salsırısı yapıldığı iddia edilmişti. Olayda seksen kişi hayatını kaybetmişti.

Batılı ülkeler Şam'ı suçlarken Amerika Suriye'nin Humus bölgesinde Şayrat Havaalanı'na 7 Nisan 2017'de saldırı düzenledi. Trump bir gün sonra Suriye'deki askeri hedeflere yapılan saldırıyı “Misyon başarıyla tamamlandı!” olarak duyurdu.