Tokalaşmayan Müslümanlara Vatandaşlık Vermediler

Tokalaşmayan Müslümanlara Vatandaşlık Vermediler

İsviçre'de vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen çift, memurlarla tokalaşmayı reddedince vatandaşlık başvuruları reddedildi. Çiftin reddedilmesinin nedeni olarak, "Karşı cinse eşit haklarla bakmadıkları" gösterildi.

 

İsviçre'nin Lozan kentinde vatandaşlık başvurusunda bulunan Müslüman bir karı kocanın, başvuru merkezinde karşı cinsle tokalaşmaktan kaçınması üzerine vatandaşlık başvuruları reddedildi.

"KARŞI CİNSE EŞİT HAKLARLA BAKMADIKLARI İÇİN REDDEDİLDİ"

Olayın basına yansıması üzerine, Lozan Belediye Başkanı Gregoire Junod, İsviçre'de herkesin inanç özgürlüğüne sahip olduğunu fakat herkesin kanunlara uyması gerektiğini, uygulamaya karşı gelenlerin başvurularının reddedildiğini, bu çiftin başvurusunun da karşı cinse eşit haklarla bakmadıkları, ayrıca karşı cinsin kendilerine sordukları sorulara büyük zorluk göstererek yanıt verdikleri için reddedildiğini belirtti. Çifte itiraz için 30 gün zaman verildiği de belirtildi.

DAHA ÖNCE BİR ÖĞRENCİ ÖĞRETMENİN ELİNİ SIKMAMIŞTI

Bu olay İsviçre'de ilk kez yaşanmıyor. 2016 yılında ortaokul öğrencisi iki Suriyeli çocuk da öğretmenleriyle tokalaşmamış, bu konu uzun süre tartışılmış ve öğretmenin elini sıkmanın bir saygı göstergesi olduğu üzerinde durulmuştu.

 

Geçtiğimiz günlerde de İsveç'in başkenti Stockholm yakınlarındaki Uppsala kasabasında bir kadının iş görüşmesinde tokalaşmayı reddetmesi üzerine görüşme sonlandırılınca 4 bin 350 dolar tazminata hak kazanmıştı.