TİB'de Taşeron Personellerle Dinleme Skandalı

TİB'de Taşeron Personellerle Dinleme Skandalı

Dinleme üssü haline gelen TİB'te dinlemelerin taşeron şirket üzerinden alınan personelle yapıldığı ortaya çıktı. DDK iki yıl önce bu konuda uyarmıştı.

Telekominikasyon İletişim Başkanlığı(TİB)'nda taşeron olarak çalıştırılan personele dinleme yaptırıldığı ortaya çıktı. Yasada taşeron işçilere asli görevler verilemeyeceği belirtildiği halde taşeron şirketin personeline yıllarca dinleme yaptırıldı.  2011 yılında kurulan ve aynı yıl TİB'ten ihale alan bir anonim şirket üzerinden kuruma çok sayıda teknik personel yerleştirildi. Devlet Denetleme Kurulu'nun uyarısı bile dikkate alınmadı.

Yeni Şafak'ın haberine göre TİB'teki dinleme skandallarının ardından söz konusu anonim şirket ile yapılan sözleşme feshedildi. Sözleşmenin feshinin ardından taşeron şirket üzerinden TİB'te çalışan personelin işine de son verilmiş oldu. İşine son verilen çalışanlar haklarını yargıda ararken, şirketin sessizliğe bürünmesi dikkat çekti. Anonim şirketin web sayfasında hiçbir bilginin yer almaması ve 'referanslar' bölümünde TİB'ten hiç bahsedilmemesi dikkat çekti.

DDK 2010'DA UYARMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, 2010 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2006-2007 ve 2008 faaliyet ve işlemlerini denetleyerek bir rapor hazırladı. 17 Şubat 2010 tarihli raporda, BTK taşeron temizlik işçilerin konusunda uyarılmıştı. Raporda, 'Memurlar eliyle yürütülmesi gereken bazı hizmetlerin bir kısmının 'temizlik işi hizmet alım ihalesi ' ile kurumda çalıştırılan şirket elemanları tarafından yürütüldüğü tespit edilmiştir. 

EN KRİTİK DİNLEMELER TAŞERON ŞİRKETLERDE

Devlet Denetleme Kurulu'nun uyarılarına rağmen, 2011 yılında kurulan bir anonim şirkete ihale verildi. TİB'teki ihaleyi alan anonim şirket, Anayasa'nın 128. Maddesine göre kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri yapmakla yükümlü olan devlet memurlarının işlerini yapan personel istihdam etti. Şirket üzerinden TİB'te görev yapan personelin internet araştırmacısı, iletişim destek personeli, güvenli internet araştırma operasyonu gibi uzmanlık isteyen ve kurumun asli personelinin yapması gereken işlerler konusunda personel istihdam etmesi dikkat çekti.