TİB personeli dokunulmaz oluyor

TİB personeli dokunulmaz oluyor

TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile telefon dinleme konusundaki izinlerin verildiği yer olan TİB personeli, aynı MİT gibi dokunulmaz oluyor

Türkiye'deki yasal dinlemelerin tamamını yapan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'yla (TİB) ilgili yasa değişiyor. AK Parti, Meclis'e yeni bir torba yasa teklifi sundu. Teklife göre TİB Başkanı'nın soruşturulması için Ulaştırmai Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’nın izni gerekecek.
Telefon dinleme konusundaki izinlerin verildiği yer olan Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) personeli aynı MİT personeli gibi dokunulmaz oluyor. TİB Başkanlığı'na kısa bir süre önce MİT görevlisi Cemaleddin Çelik atanmıştı.
NTV'nin haberine göre Bu konudaki kanun teklifi AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunuldu. TİB personeli, görev sırasında işlendiği iddia edilen suçlardan dolayı başkanın izin vermesi halinde soruşturulabilecek. 
 
Kanun teklifi ile, ''Başkanlık personelinin kanunlar kapsamındaki görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı, haklarında cezai soruşturma yapılması, TİB Başkanı için ilişkili bakanın diğer personel için kurum başkanının iznine bağlıdır'' hükmü getiriliyor. 
 
Böylelikle TİB Başkanı Ulaştırma Bakanı, personeli ise, Bilgi Teknolojileri Başkanı'nın izni olmadan soruşturulamayacak. Hükümet, MİT Müsteşarı ile Müsteşar yardımcılarının ifadeye çağırıldığı 7 Şubat 2012 olayından sonra da MİT yasasında değişiklik yapmış ve çıkarılan yasa ile ''MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlıdır” hükmü getirilmişti.
 
Bu yasadan sonra MİT Müsteşarı ile yardımcılarının ifadesi alınamamış ve 4 MİT mensubu hakkındaki yakalama kararı da kaldırılmıştı. Son olarak Hatay'da durdurulan ve içinden MİT görevlilerinin çıktığı TIR olayında da, bu maddeye dayanarak savcılar tarafından arama yapılamamıştı.