TEŞRİK TEKBİRLERİ (FIKIH)

TEŞRİK TEKBİRLERİ (FIKIH)

Arefe günü sabah namazı ile başlayıp, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar (ikindi dâhil) 23 vakte tekabül eden...

TEVHİDHABER.COM

Arefe günü sabah namazı ile başlayıp, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar (ikindi dâhil) 23 vakte tekabül eden teşrik tekbirleri getirmek vaciptir.

Arefe günü 25 Ekim Perşembe sabah namazı ile başlayıp, bayramın dördüncü günü 29 Ekim Çarşamba günü ikindi namazına kadar(ikindi dâhil) 23 vakitte tamamlanacak.

Her farz namazdan selâm verdikten sonra gerek cemaat, gerekse de ferdi kılınan namazlardan sonra okunması gerekmektedir. Teşrik tekbiri "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" Anlamı şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur". ( Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r.a)' rivayetlerine dayanır.)

Teşrik tekbirinin aslı; Hz. İbrahim (as)'den rivayet edilen şu olaydır:
Cebrail (as) Allahû Teâla (cc)'nın ihsan buyurduğu kurban ile Hz. İbrahim (as)'e geldiği zaman; O'nun oğlu Hz.İsmail (as)'i kurban etme hususunda acele edeceği endişesi ile "Allahû Ekber, Allahû Ekber" diye nida etmiştir. Hz.İbrahim (as) Cebrail'i görünce "La ilâhe illâ'llahû va'llahû Ekber" diyerek cevap vermiştir. Hz. İsmail (as)'da, kendisine bedel olarak gönderilen kurbanı görünce: "Allahû Ekber ve li'llâhi'l Hamd" diye tesbihte bulunmuştur. İşte teşrik tekbirleri, bu teslimiyeti ifade eder. "Teşrik Tekbiri" getirirken bu manayı tefekkür etmelikte fayda vardır.(İbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - İst: 1983, C: 3, Sh: 368.)