'Terörle Mücadele Aralıksız Sürecek'

'Terörle Mücadele Aralıksız Sürecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkanlık Sistemi olayını gündeme getirdim, getiriyorum, yine getireceğim" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınına katılarak, gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Seçimden sonra böyle bir canlı yayında milletle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, seçimden sonra gerçekleştirdikleri G20 Liderleri Zirvesi'nin kendilerine ayrıca bir mutluluk verdiğini anlattı.

Erdoğan, 1 Kasım seçimleriyle ilgili "Milletin tecelli eden tercihi; istikrar ve güven tercihidir. Basit bir yükselme yok. Yüzde 41'den yüzde tekrar 49,5 çıkarıyor. Ben de bıraktığımda partimizi yüzde 49,5 civarında bir oranda bırakmıştım. Şimdi de böyle bir oranla tekrar milletimiz iktidara AK Parti'yi getirdi" dedi.

12-13 yılın analizi yapıldığı zaman nereden nereye ve nasıl gelindiğini "istikrar ve güven" kavramlarının belirlediğini kaydeden Erdoğan, "Güven ve istikrar kavramı hakim olunca o toplum uçuşa geçer. Ve bizde de böyle oldu" diye konuştu.

Antalya'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi konusunda Erdoğan, şunları söyledi:

"Bir defa dünya ülkelerinin Türkiye'ye bakışındaki hava farklılaştı. Bir taraftan o G20'deki başarıyı gördüler, o organizasyondaki başarıyı gördüler, bundan dolayı hem tebriklerini yaparken bir taraftan da bu seçim neticesiyle ilgili olarak da bunu bütünleştirdiler. Bir tebrik yaptılar ve Türkiye'nin dünyadaki belirleyici rolü G20'de çok daha öne çıkmış oldu. Bunu zaten bütün ana başlıklarda, çalışma yemeklerinde de gayet güzel bir şekilde değerlendirme fırsatını bulduk."

Anayasa değişikliğine ilişkin soru üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim ortak paydamız nedir? 'Darbe anayasası ile gitmeyiz.' Bir Cumhurbaşkanı olarak diyorum ki, madem ki darbe anayasası ile gitmeyiz, öyleyse milletin adeta bir hakkı durumuna gelen anayasa konusunda parlamentodaki siyasi partiler, kaldıkları yerden devam etsinler, önce paraf ettikleri 60 madde üzerinde bir adım atsınlar ve süreç devam etsin. Ben Başkanlık Sistemi olayını gündeme getirdim, getiriyorum, yine getireceğim."

Koalisyon güçleriyle adım atmamız söz konusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü DAİŞ ile ilgili şunları söyledi:

"DAİŞ olayı zaten şu anda böyle bir hedef noktasında, hedefte. Niye hedefte? Çünkü DAİŞ şu anda ülkemiz için bir tehdit unsuru olmuştur. Ülkemizin içinde ve dışında, sınırlarımızda. Dolayısıyla buna karşı bizim de koalisyon güçleriyle bir adım atmamız söz konusu. Bu yapılacak. Neden? Çünkü bir tehdit unsuru. Ne zaman yapılır o ayrı konu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakın şunu çok açık, net söylüyorum. Kesinlikle terörün estirildiği bu bölgelerde, devletimiz sonuç alana kadar bunlara ara vermeyecektir. Kimse bizden bunu beklemesin ve buralarda, hangi ilçe olursa olsun, orada sokağa çıkma yasağı ilan edildiği anda sonuç alınıncaya kadar oralardaki bütün aramalar, hepsi devam edecektir. Sonuç alınacak ama huzur oraya geldiği anda, ondan sonra buna ara verilecektir" diye konuştu.

Türkiye'de yönetime karşı içeriden çok ciddi bir tahrik ve saldırı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama milletimizin feraseti, hamdolsun bunlara her şeyi ters giydirdi ve dik duruşumuz ve bu konuda prim vermeyişimiz, inanıyorum ki bundan sonraki süreçte de bu yükselişin devam etmesine fırsat verecektir. Şimdi bundan sonra, geçen de söyledim, konuşma zamanımız değil, inşallah yeni kabineyle birlikte icraat, icraat, icraat ve patinaj dönemini aşarak tırmanmaya devam edeceğiz" dedi.

"Senkronize olmamız çok önemli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet kurma çalışmalarına ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan bir defa çalışmasını yürütecek. Yani kendine göre herhalde, o da arkadaşlarıyla istişarelerini yapar. Ondan sonra da bize kendi hazırlıklarını sunacaktır. Bu hazırlıkları sunduktan sonra da bizler kendisiyle bazı şeyleri paylaşırız, paylaşmayız ama bu arkadaşların kahir ekseriyeti tanıdığımız, bildiğimiz arkadaşlar. Ve burada bir Cumhurbaşkanı olarak, cumhurun başı olarak benim de tek derdim şudur; yani geleceğe yönelik başarılı bir kabine oluşması. Çünkü bu başarılı kabinenin oluşmasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ortak hareket etmesi, ortak bir çalışma, bir performans ortaya koyması ülkemin geleceği için önemli. Yani Cumhurbaşkanı başka telden çalarsa, Başbakan başka telden çalarsa, o zaman biz bir netice alamayız. Bu bakımdan yani bizim özellikle buradaki senkronize olmamız çok çok önemli."

"Bir ülkenin istiklal marşına saygı gösteremeyecek kadar tahammülsüz bir millet değiliz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Yunanistan maçının iptale uğramadan yapılmasının her türlü takdirin üstünde olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bakıyorsunuz orada saygı duruşu, ardından istiklal marşlarına geçiliyor. Orada birkaç yüz olabilir herhalde kendini bilmez ıslıklamaya başlıyor. Bu olacak bir iş değil. Biz bir ülkenin istiklal marşına karşı saygı gösteremeyecek kadar tahammülsüz bir millet değiliz. Bu milletin genlerinde bu yok. Aynı şeyi bize karşı başkaları yapsa biz buna nasıl bakarız? Nedir ya? Dinlersin sakin bir şekilde, olur biter geçer. Kaldı ki, biz farklı bir ortamda bir dostluk maçı yapıyoruz ve bunlar bizim ülkemizde şu anda misafir. Yani Türk milleti misafirine böyle davranmamıştır, davranmaz, kim olursa olsun davranmaz. Bu tür şeylerde asla duygusallığa yer olamaz. Bizim bunları çözmemiz lazım. Bunları çözemez de tahrik etme yoluna gidersek, bu bizim için geleceğe yönelik özlemini duyduğumuz barış dünyasının kurulmasına aksi tesirde olur."

"Attığımız bazı özel adımlar var"

Paralel Devlet Yapılanması ile mücadeleye de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şu anda orada bir hukuk bürosu ile hükümet, devlet olarak çok ciddi bir anlaşmamız var. Öyle zannediyorum ki, çok kısa bir zaman içinde neticesini vermeye başlayacak. Burada şu anda açıklamam doğru değil. Attığımız bazı özel adımlar var ki, bu adımlar da onlara çok daha farklı herhalde geleceği yaşatacak. Şunu bir defa çok açık net söylemem lazım. Şahıs olarak onlar beni çok iyi tanıyor ama ben de onları çok iyi tanıyorum. Onlar Tayyip Erdoğan'a ihanet ettiler, ben onlara ihanet etmiyorum. Ben sadece milletin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Bu ülkenin hakkını onlardan geri alma mücadelesini veriyorum. Yalnız dahi kalsam sonuna kadar bunu sürdüreceğimi söyledim. Bu bütün mücadeleyi dikkat ederseniz, hukuk içerisinde sürdürüyoruz."

 

AA