Teröristler Öldürülmeden Önce Fransız Medyasına Konuşmuş

Teröristler Öldürülmeden Önce Fransız Medyasına Konuşmuş

Teröristler Öldürülmeden Önce Fransız Medyasına Konuşmuş: Emirleri IŞİD'den Alıyoruz

Fransa'nın başkenti Paris'teki Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırının iki şüphelisinden biri olan Cherif Kouachi, El Kaide'nin Yemen kolu tarafından görevlendirildiğini söyledi. Market saldırısının faili Amedy Coulibaly ise saat 15.00 sularında BFM TV'yi aradı. İddiaya göre, Coulibaly, emirleri IŞİD'den aldığını söyledi.

TELEFONLA GAZETECİLERLE GÖRÜŞTÜ

Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin Dammartin-en-Goele kasabasındaki polis operasyonuyla öldürülmesinden sonra BFM TV tarafından yayımlanan haberde, 32 yaşındaki Cherif Kouachi'nin açıklamalarına yer verildi.

Haberde, BFM muhabirinin saldırganların kıstırıldığı matbaayı aradığı ve telefona cevap veren Cherif Kouachi ile bu şekilde irtibata geçildiği belirtildi. Kouachi'nin "Beni El Kaide'nin Yemen kolu gönderdi. Yemen'e gittim. Beni finanse eden Enver el Evlaki'ydi" dediği aktarıldı.

"SİVİLLERİ ÖLDÜRMÜYORUZ"

Aynı medya organında Kuaşi kardeşlerle yapılan telefon görüşmesinde, iki kardeş, sivilleri öldürmediklerini ifade etmişler. Bunu üzerine radyo görevlisi, "Charlie'de öldürdüğünüz çalışanlar ne olacak" diye sorunca, Kuaşi kardeşler karikatüristleri suçlu oldukları için öldürdüklerini söylemiş.

YEMEN BAĞLANTISI

Daha önce de Said Kouachi'nin 2011 yılında Yemen'e giderek, El Kaide'nin eski liderlerinden Enver el Evlaki ile görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Reuters'a konuşan Yemenli bir istihbarat kaynağı, şüpheli kardeşlerden Said Kouachi'nin (34) 2011'de birkaç ay Yemen'de kaldığını söylemişti. Kaynak, Said Kouachi'nin din eğitimi almak için Yemen'e geldiğini belirtmişti. Ancak Said Kouachi'nin Yemen'deki El Kaide bağlantılarından biri tarafından eğitildiğine dair bilgi olmadığı ifade edilmişti.

Evlaki, Eylül 2011'de ABD'nin düzenlediği İHA saldırısında öldürülmüştü.

COULIBALY'DEN IŞİD İDDİASI

CİHAN'ın haberine göre, Paris'teki koşer market saldırısının faili Amedy Coulibaly ise saat 15.00 sularında BFM TV'yi aradı. İddiaya göre, Coulibaly, emirleri IŞİD'den aldığını söyledi. Coulibaly, Kouachi kardeşlerle iletişimde olduğunu da belirti. Saldırıların bağlantılı olduğunu da doğrulayan Coulibaly, "Evet operasyonlar senkronizeydi" ifadelerini kullandı.

Said Kouachi'nin 32 yaşındaki Cherif Kouachi, 2005 yılında 'militanların Irak'a gitmesine yardımcı olduğu için' polis tarafından tutuklanmıştı.

2008 yılında 18 ay hapis cezasına çarptırılan Kouachi çıktığı mahkemede hakime bir süpermarkette çalıştığı ancak asıl ilgi alanının rap müzik olduğunu anlatmıştı.

2010'DA DA SUÇA BULAŞTILAR

2010'da Cherif'in adı bir radikal İslamcıyı hapisten kaçırmayı planlayan grupla anılmıştı.

Kaçırmak istedikleri Sumeyn Ait Ali Belkacem adlı mahkum, Cezayir İslami Ordusu (GIA) örgütünün üyesiydi. Belkacem, 1995'teki Paris metrosunda düzenlenen ve 30 kişinin yaralandığı bombalı saldırının sorumlusu olarak hüküm giymiş ve 2002'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Said Kouachi de Belkacem'i hapisten kaçırma planına adı karışmış bir isim. Ancak her iki kardeş de delil yetersizliği nedeniyle yargılanmamıştı.