Terörist El  Nusra'nın ABD  Hassasiyeti !

Terörist El Nusra'nın ABD Hassasiyeti !

- Suriye'nin kuzeyindeki en etkin terörist grup olan El nursa ABD İle savaşmak istemiyormuş

 -  Suriye'nin kuzeyindeki en etkin terörist grup olan Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Culani PBS kanalına röportaj verdi.
 

’Cevlani: Avrupa ve Amerika'ya tehdit değiliz’’

'Amerikalıların ne yapmasını istiyorsun? Amerika'ya mesajınız nedir?' sorusuna Culani’nin cevabı, Suriye’de ABD’den medet umduklarını belirten nitelikte oldu.

Culani, ‘Onlara mesajımız kısa. Burada sizin için herhangi bir tehdit oluşturmuyoruz, bu yüzden insanları terörist olarak sınıflandırmanıza ve onları öldürmenin ödüllerini duyurmanıza gerek yok. Ve ayrıca, tüm bunlar Suriye devrimini olumsuz etkilemez. Bu en önemli mesaj. ‘ ifadelerini kullandı.

Cevabının devamında Culani, ABD'nin istediği takdirde Rusya’yı Suriye'den çıkarmak ve Başkan Esad'ı devirmek için gerekli imkanlara sahip olduğunu ancak bunu yapmadığını belirtti.

"ABD'ye karşı savaşmak istediğimizi söylemedik"

'Eylül 2014'te ABD ve müttefikleriyle savaşmaya yemin ettiniz. Değiştiniz mi?' sorusuna gelen cevap da bir hayli ilginçti.

Culani, böyle bir söylemde bulunmadıklarını, ABD'ye ve Avrupalılara Suriye üzerinden saldırı düzenlemek gibi bir isteklerinin olmadığını, yine de bölgede Batı'nın bazı politikalarını eleştirdiklerini ifade etti:

‘’Evet, bölgedeki bazı Batı politikalarını eleştirdik, ancak ABD'ye ve Suriye'den gelen Avrupalılara karşı bir savaş yürütmek doğru değil.

ABD’ye karşı savaşmak istediğimizi hiç söylemedik. Öyle bir şey demedik. Ama bizimle çalışan ya da bize bağlı olan bazı insanları vuran ABD'nin bazı saldırılarına maruz kaldık. Biz de bu politikaları hedef almaya bir tepki olarak eleştirdik.

Ayrıca bir şeyi tartışmak istiyoruz: Terörizmin tanımı nedir? Terörizm, bunu nasıl tanımlıyorsunuz? Bugün her ülkenin bir terör listesi var. Ülkenin karşı olduğunu iddia ettiği herhangi bir kişi veya parti otomatik olarak terör listesine eklenir. Artık dünyadaki herhangi bir ülke tarafından benimsenen bir politikadır. Küçük ülkelerin bile terör listeleri var ve kendilerine karşı çıkan herkesi terörist olarak sınıflandırıyorlar.  Yani terörizmin ne anlama geldiğine dair henüz kesin bir tanım yok.’’

Smith'in "intihar bombacıları kullandınız mı?" sorusuna Culani, ‘’Evet, bazı savaşlarda kullandık. Bu ne anlama geliyor? Bu bir silah. Düşmanla savaşmak için kullanabileceğimiz uçaklarımız yok. Ama asıl soru, bunlar kime karşı görevlendirildi?’’

Culani intihar bombacılarının Şii ve alevi askerlere karşı kullanıldığını belirtti ve bu durumun intihar bombacısı kullanmayı meşru hale getirdiğini ifade etti, ’’ Bu bir rezillik eylemi değil, onurlu bir davranış. Bu bir araç, kendi başına bir son değil. ‘’ dedi.

Suriye’de savaşmak için para ve militan desteği aldığını bunun için el-Kaide ile bağlantıya geçtiğini söyleyen  Culani, ‘’ Önce benimle gelmesi için 100 adam istedim. Ama Suriye'ye gitmem fikrini hoş karşılamayan birçok lider vardı, bu yüzden benimle sadece altı kişi geldi. Sadece altı kişiyle geldim.

Paraya gelince, bana verildi - o zamanlar İslam Devleti fakirdi. Çok parası yoktu. Bu da kısa bir süre için ayda 50-60.000 dolar civarındaydı. Sonrasında arttı.

Şu anda bahsettiğimiz şey hayatımın, deneyimimin, tarihimin hikayesi. Ben buyum. Biz buyuz. Bu şekilde büyüdük ve ulaştığımız şeye bu şekilde ulaştık.

Bu parayı savaşmak için kullandık. Suriye'nin her yerine yayılmıştık. Çok para ve adam gerektiriyordu. Yani altı kişi kesinlikle yayılmamız için yeterli bir güç değildi. Bir yıl içinde, ilk yıl boyunca 5.000 olduk. Para da çoğaldı ve Suriye'de çok geniş bir alana yayılabildik.’’ ifadelerini kullandı.

rast