Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

TERÖRE HAYIR

Bayram öncesi Türk’ü ile Kürd’ü ile Türkiye’de terör bir kez daha lanetlendi.. Kasım seçiminde sonucu belirleyecek en önemli etkilerin başında terör geliyor.. HDP’nin ve MHP’nin alacağı oylar bu konuda toplumun yönelişinin kanıtı olacak..

Kürtler ilk kez bu kadar ağır bir vicdan baskısı altında. Haziran seçimlerinde, halk Kürt sorununun silahsız ve siyaset yolu ile çözülmesi için güçlü bir destek verdi. Ama HDP bu krediyi yanlış kullandı..

Şimdi Kürtler derin bir vicdani hesaplaşma ile karşı karşıya..

Asıl soru şu, bunca evli Türk-Kürt ne olacak.. Ortak Türkler ve Kürtler yollarını ayıracak mı? Arkadaşlar, komşular, akrabalar ne yapacak.

Batı’daki Kürtler, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illere mi göçecekler.

Damarlarında hem Türk ve hem de Kürt kanı taşıyanlar ne olacak..

Aslında Kürt sorunu yok. Var olan terör sorunu aynı zamanda Türklerin de sorunu.. Geçmişte rejim zulmetmedik ahali bırakmadı. Ama artık böyle bir durum yok.. Var olan sorun silahlı terör örgütünden kaynaklanmaktadır.

Kürtleri PKK’dan ibaret saymak mümkün değil. Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde Türkler de yaşıyor, Araplar da.. Süryaniler de yaşıyor..

Sağ, Sol, Sosyal demokrat, Sosyalist, Komünist, Ateist Kürtler de var, Alevi Kürtler de, Sünni Kürtler de. Şiileri de var..

Kürtlerin dindar bir halk olduğu biliniyor. HÜDAPAR da var, HAKPAR da. Kürdün milliyetçisi, ırkçısı, Liberali de var. Türklerle kavgaları bitmeyecek, kendi içlerinde feodal olmakla suçladıkları geleneksel topluluklarla da hesaplaşacak. Araplarla hesaplaşmadan Musul’u almaları zor.. Şimdi İran’la araları iyi ama yarın Musul konusunda yine karşı karşıya gelecekler..

Korucu Kürtler de var.. Mesela Zazaların durumu ne olacak..

Zaten PKK bu günkü haliyle bile birçok parçaya ayrılıyor. Dağ, ada, ova, KCK, gençlik yapılanması, PJAK, PYD, hepsi ayrı bir alem.. Daha Barzani’den, Talabani’den söz etmiyoruz. 

Örgüt içinde İsrail, Suriye, Yunanistan, Bulgaristan, Almanya, Fransa, İngiltere ile bağlantılı bir takım örgütlerin uzantıları var.. Örgütün İran ve Rusya ile de bağlantıları var..

HDP son hamlesi ile kendi varlık ve meşruiyet temellerine ihanet etti.. Kendilerine sağlanan krediye ihanet etti.. Kendini Türkiye düşmanlarının Truva atı, sıçrama tahtası, ucuz savaşçı deposu haline getirdi..

PKK son hamlesi ile kendini suçüstü yaptı.

Sonuçta, gelinen noktada PKK kendi oyununa geldi, Özerklik hayali ile çıktığı pirinç için çıktığı  yolda evdeki bulgurdan da oldu. HDP, halkın kendine verdiği krediyi akılsızca tüketti. PKK çözülürken KCK, PYD, gençlik yapılanması ve PKK ile içiçe geçen HDP’nin varlık  ve meşruiyeti sorgulanmaya başladı. Ve bu yoldan geri dönüş de yok.

En vahimi PKK ve paralelindeki diğer yapıların, Esed, MOSSAD, Alman, Amerikan, İngiliz, Fransız bağlantıları ortaya çıktı. Bugün örgüt içi infazlar, ahlaki çürüme, ideolojisi, uyuşturucu işi, parasal ilişkiler ve zimmet iddiaları tartışma konusu..

Seçimlerin kaybedeni şimdiden belli. HDP ve MHP. Kazananı AK Parti. CHP’nin mevcudu muhafaza etmesi sözkonusu. Gelen gideni karşılayabilir umudu hakim CHP’de.

HDP en az % 2,5-3 oy kaybedecek gibi. Demirtaş’ın şirinlikleri, demokrasi muskası bu kez işe yarayacak.. MHP de en az HDP kadar oy kaybedebilir. Türkeş ve Akşener’in yokluğu MHP’nin derin bir yara almasına sebeb oldu.. Bahçeli’nin bir yandan Ergenekon’u, bir yandan Paralel yapıyı sahiplenmesi, koalisyon sürecinde takındığı tavır MHP tabanında büyük bir sükutu hayale sebeb oldu. Hem AK Parti ve hem de MHP tabanında çok güçlü bir koalisyon talebi  vardı. Bu olmayınca bu umut MHP’ye yönelik bir öfkeye dönüştü. SP-BBP ittifakı bu seçimde olmadı. %2 küsur bir oy vardı burada. O da bu seçimde %1’in altına düşebilir.. 

Görünen o ki, genelde sandığa gitmeyenler bu seçimde daha fazla olacak. İptal oylar daha az olacak. Seçim güvenliği konusunda daha az şikayet olacak. Yine seçime katılan parti sayısı da bu seçimde daha az. Bu partilerin oyları zaten %1’in çok altında. O oylar daha da düşecek. Bağımsız aday sayısı ve bağımsıza giden oyları da hesaba katarsanız, yerinden oynayacak oy toplamı % 7,5 civarında. Bunların yarısı sandığa gitmeyeceği değerlendiriliyor. Diğer yarısı da büyük ölçüde AK Parti’ye gidecek.

Son durum böyle.. Bu seçime terör damgasını vuracak. Sonuç olarak parlamento aritmetiğini büyük ölçüde MHP ve HDP’nin alacağı oylar belirleyecek. HDP ve MHP ve tek parti döneminin, darbe dönemlerinin kamburunu sırtı da taşıyan CHP aslında dünden bu güne bu çatışmanın soğuk savaştan bugüne miras bıraktığı terörün sorumluluğunu paylaşıyorlar ve bugün her üçü de Paralel yapının şemsiyesi altında bulunuyorlar.

Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 834 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar