Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Tenkitler (eleştiriler) tatlı ikramı gibi olmalıdır

Geçtiğimiz hafta yazdığımız mesajımıza karşı, siz duyarlı ve saygıdeğer okuyucularımızdan gelen yorumlar için teşekkür ediyorum. İlgili mesajımız şahısları değil, şahısların fikirlerini, yazdıklarını, kanaat ve görüşlerini muhatap alarak yazdığımız kısa bir tenkitti, eleştiriydi.
Kur"an-ı Kerim ile meşgul olan her ilim ehli şu gerçeği bilerek hareket eder ve konuşur. Nedir o gerçek derseniz, gerçek olan şudur: Kur"an-ı Kerim ile alakalı açıklamalar, Kur"an"ın anlattıkları değil, ilim ehlinin, Kur"an"dan anladıklarıdır.
Allah"ın(c.c), ilmini içeren Kur"an"ı, bizlerin anlaması, ancak bir insan olarak kapasitemiz ölçüsünde olabilmektedir. Bu hususta Kur"an şöyle der:" O"nun bildiklerinin dışında insanlar, Allah"ın ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler." Bakara Suresi/255
Sizlerle bir hatıramı paylaşmak istiyorum. Müslümanlar tarafından sevilen ve sayılan bir hoca efendi, Müslümanların cehenneme girmeyeceklerine dair tam 40 dakikalık bir konuşma yaptı. Her cümle, bir ayetle dile getiriliyordu. Sıra yanındaki hoca efendiye gelince. Kırk dakikalık konuşmayı, okuduğu başka ayetlerle susturdu. Her iki hocanın okuduğu ayetler aynı, ancak anlayışları farklıydı.
Şimdi birisi çıkıyor, Hz. Adem"in kaldığı cennet. Kur"an"da anlatılan cennet değil, dünyada. Cennet gibi yeşil, güzel olan bir yerde kaldı, oradan ayrıldı, diyor. 1500 senedir Kur"an"ı okuyan, tefsir eden ilim ehli yanlış veya noksan anlamış, ama kendisinin yaptığı yorumu doğru kabul ediyor ve düğmeye basıyor.
Peki, batı ne yapıyor? Vatikanın projesi ne oluyor? Kuzeyden Mekke"yi kuşatma altına alan kilise, şimdi de Mekke"yi güneyden kuşatmak için, Afrika"ya odaklanmış. 1900 yıllarında 9 milyon nüfusa sahip olan Hıristiyan nüfusu, 2010 yılında 577 milyona dayanmıştır. Peki, ülkemizin bilim adamları ne ile meşgul? İşte cevabı. Osmanlının son zamanlarından, günümüze kadar gelen özet gündemler!
Osmanlı"nın son dönemleri:
Hızır sağ mıdır, ölü müdür? Yezid"e lanet etmek caiz midir? Kahve içmenin hükmü" 40-50 sene. Firavun"un imanı geçerli midir? Hz. Peygamber"in ebeveyni nerededir? Bid"at-ı Hasene var mıdır? Kabirleri ziyaret etmek caiz midir? Nafile namazları cemaatle kılınır mı? Ezandan önce ve sonra salevat okunur mu? Dönerek ayakta zikir caiz mi? Hz. İbrahim"in babası Azer mi, başkası mı?
12 Eylül 1980 öncesi:
Güneşte ısıtılan su ile abdest alınır mı? Hz. İbrahim"in kestiği koçun eti ne oldu? 32 farzı bilmeyenin nikahı kıyılır mı? 40. 52. gecelerde helva-bişi yapmak caiz mi? Üst üste yedi yıl üç ayları tutan kurban keser mi? Duada eller nasıl tutulacak? Hz. Adem"in cennette yediği meyve neydi? Hz. Havva, Hz. Adem"i cennetten çıkardı mı?
12 Eylül 1980 sonrası:
Bir şeyhe bağlanmak gerekli midir? Günümüzde Cuma Namazı kılınır mı? Bu düzende görev yapmak caiz midir? İmamların arkasında namaz kılınır mı? Partiye oy vermek şirk midir, küfür müdür? Kız çocuklarını okutmak caiz mi? İmam Humeyni"ye bey"at edilir mi? Mevlana Moğolların ajanı mıydı? Körfez Savaşında ölen asker şehit mi?
28 Şubat 1997 sonrası:
Hanımlar özel günlerinde Kur"an okur mu? Recm var mıdır? Mealcilik ve sünneti dışlama. Çıplak ayağa mest konusu. Çoraplar üzerine mest olur mu? Kur"an"a dokunmak için abdest şart mıdır? Kadının imamlık yapması meselesi. Kaza namazı var mı, yok mu? Gayri Müslimlerin de cennete girme konusu. Allah, kimin cennetlik, kimin cehennemlik olacağını bilmez. Kimin, kiminle evleneceğini önceden bilmez. Allah geleceği bilmez. Mezhep imamlarını boş ver, Kur"an-ı Kerim"le alakaları yoktur.
 Muhterem okuyucularımız. 2010 yılı istatistik bilgilerini veriyor ve yorumunu size havale ediyorum:  Dünya nüfusunun;
Müslümanlar: yüzde 23"ünü teşkil ederken,
Hıristiyanlar: yüzde 32,
Hiçbir dine inanmayanlar: yüzde 16.3,
Hindular: yüzde 15,
Budistler: yüzde 7.1
Yahudiler ise: Yüzde 0.2. Dünya üzerinde hakim güç: yüzde 0.2 ile Yahudiler"dir. Her şeyi en ince noktasına varıncaya kadar bilen Rabbimize, ahret dosyamızı nasıl sunacağız, bilemiyorum.




yeniakit

Bu yazı toplam 1508 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar