Telefonların Dinlenmesi İhanettir

Telefonların Dinlenmesi İhanettir

İçişleri Bakanı Ala, Önemli Açıklamalar'da Bulundu.

İçşleri Bakanı Efkan Ala, yasa dışı dinlemelere ilişkin "Devletin en önemli birimlerine kriptolu telefon dağıtılıp, üretilip sonra da bunun dinlenmiş olması vatana ihanettir" dedi.

Bakan Ala, özel uçakla geldiği Batman'da Vali Yılmaz Arslan tarafından karşılandı. Valiliği ziyaret eden Bakan Ala, burada yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetleri döneminde vatandaşın temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alma ve ona değer verme konusunda çok mesafeler katettiklerini söyledi.

Bakan Ala, gazetecilerin yasa dışı dinlemeler konusundaki sorusu üzerine, "Dinlemeler konusunda aslında bir kapalı sistemin hangi sorunları üretebileceğini ortaya koyması bakımından ilginçtir. Bu Türkiye'ye yakışan bir durum değildir. Devletin içerisine çöreklenmiş örgütlü bir yapı bunu gerçekten gerçekleştirmiş" dedi.

AK Parti hükümetinin eğer bir problem varsa onu gizlemediğini, milletten kaçırmadığını belirten Bakan Ala, şöyle konuştu:

"Onu ortaya koyarız. Milletle beraber çözeriz. Ciddi bir problem vardır. Biz insanların özel hayatını, hak ve özgürlüklerini, iletişim bilgilerini, haberleşme özgürlüğünü, kendi özel hayatlarını korusun diye istihdam ettiğimiz insanlardan çok az bir kısmı, çok sayıda insanı dinlemiştir. Bu fark edilmiştir. Şimdide gereği yapılacaktır, yapılıyor. Biz hiçbir kurum içerisinde, devletten maaş  alan hiç kimsenin yada vatandaşların herhangi bir kısmının suç işlemeyeceğini elbette garanti edemeyiz ama suç işleyenlerin suç işlemesini önlemeye çalışmaya garanti ederiz. Her türlü tedbir almayı garanti ederiz. Ama buna rağmen suç işleyenler olunca da onları da saklamadan gizlemeden ortaya koyup gereğini yapacağımızı garanti ederiz. Devlet böyle çalışır. Bunun sorumluları hakkında devlet harekete geçmiştir .İşlemlerini yapacak, soruşturmalarını başlattı ve gereğini yapıyor."

"Bu ihanete varan bir yaklaşımdır"

"Çok daha vahim diyebileceğimiz dinleme sayıları, süreleri konusunda gerçekten hukukun, aklın, ahlakın almayacağ bir durum ortaya çıkmıştır" diyen Bakan Ala, şunları söyledi:

"Ortaya daha da çıkmaktadır ama gereği yapılıyor. Bu biraz hoşlanmadığımız arzu etmediğimiz ihanete varan bir yapıdır. Bir faaliyettir. Devlet çok badireler aşmış bir geleneğe sahiptir. Bunların da üstesinden geliyor gereğini yapıp yolumuza devam ediyoruz. Şu çok açık devletin en önemli birimlerine kriptolu telefon dağıtılıp üretilip sonra da bunun dinlenmiş olması vatana ihanettir. Bunun başka izahı olmaz. Bu bir devlete karşı işlenebilir en ağır suçtur. Bunun gereğini yapmak bizim vatandaşa karşı sorumluluğumuzdur. Bunun gereği yapılacaktır."

Siyasi istikrara yapılan müdahalelerin millete çok ağır bedeller ödettirdiğini dile getiren Bakan Ala, şöyle dedi:

"Türkiye'nin siyasi istikrarı var. Bakınız Türkiye'nin yeraltı kaynakları, petrol zenginliği, enerji zenginliği yok. Türkiye'nin etrafındaki ülkelerle kıyaslandığında paha biçilmez değeri siyasi istikrarıdır. Bu siyasi istikrarı örselemeye, zedelemeye, yok etmeye, al aşağı etmeye yönelik her türlü girişim millete yapılmış bir saldırıdır. Milletin iradesine yapılmış bir saldırıdır. Milletin iradesini çalmaya yönelik hırsızlık girişimidir. Dolayısıyla bunun millete ödettirdiği maliyet çok açık biçimde ortadadır. Siyasi istikrarsızlığı Türkiye kaldırabilir durumda değildir."

Çözüm süreci

Çözüm sürecine ilişkin " Türkiye kendi meselesini ortaya çıkan problemini gerçekten ilk defa istikrarlı bir siyaset atmosferinde ele alıp çözme arzusunu ve inisiyatifini ortaya koymuştur" ifadesini kullanan Bakan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bölgede bunu bilen hisseden vatandaşlarımızla bu süreci yönetiyor ve yöneteceğiz. İnşallah artık anneler gerçekten ağlamayacak. Türkiye bir daha o günlere geri dönmeyecek, gençlerimiz işinde, bilgisayarında, Türkiye'ye ve kendilerine ailelerine katkıda bulunur ortamı yakalayacaklar. Çünkü Türkiye artık bu noktada sözün neredeyse bittiği yerdedir. Bu meseleyi çözmek durumundayız. Bunu bir daha bu millet yaşamamalı. Vatandaşlarımız  önemli olan bizlere katkılarını sunsun bize  güvensinler. Çözüm süreci sonunda mutlaka 76 milyon kazanacak. Herkes kazanacak. O bakımdan bunu örselemeden ertelemeden yolumuza devam ediyoruz."

Bakan Ala, daha sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek, burada partililerle görüştü. Cumhuriyet Meydanı'nda  esnaf ziyaretinde bulunan Bakan Ala, vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Merkeze bağlı Kırmataş köyünde bir hafta önce vefat eden Şemsettin Nasıroğlu'nun taziyesine giderek, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunan Bakan Ala, ardından Diyarbakır'a hareket etti.