Tekfircilerin Ele Geçirdiği Musul'dan Son Gelişmeler

Tekfircilerin Ele Geçirdiği Musul'dan Son Gelişmeler

Irak yönetimi olağanüstü karar aldı, halka silah dağıtacağını açıkladı.

Irak'ın Musul kentinin İslamcı militanların eline geçmesi üzerine Başbakan Nuri el Maliki olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Maliki, 'Musul'un teröristlerin kontrolünde olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Irak Petrol Bakanı Abdülkerim Luaibi de olağanüstü hal durumunun ülkenin petrol ihracatına herhangi bir etkisi olmayacağını belirtti.

Irak Şam İslam Devleti IŞİD'e bağlı militanlar, iki günlük çatışmaların ardından bugün Musul'da bir askeri üssü istila edip kentin kontrolünü de ele geçirdi. 

MALİKİ SİLAH DAĞITACAK

AFP haber ajansının aktardığına göre Nuri el Maliki gönüllülere de 'Irak ordusuna katılmaları' çağrısında bulundu. Maliki, İslamci militanlara karşı savaşacak gönüllülere silah ve malzeme tedarik edileceğini ifade etti.


HAPİSTEKİLERİ BIRAKTILAR

Militanların Musul'daki hapishanede bulunan yüzlerce tutukluyu da serbest bıraktığı bildirildi. AP haber ajansı salınanı tutuklu sayını 1400 olarak verdi. IŞİD ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, üç farklı hapishaneden toplam 3000 mahkumun çıkarıldığını duyurdu.

isid-bayrak-musul,-işid.jpg

BAYRAKLARINI ÇEKTİLER : Musul'da bölge halkı, silahlı saldırganların Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) ait siyah bayrak dalgalandırdığını söylüyor.

SIRADA KERKÜK VAR

Musul'un merkezini tamamen ele geçiren IŞİD, Selahaddin kentine ilerliyor. Kerkük valiliği olayların kente sıçraması endişesiyle geceleri sokağa çıkma yasağı ilan etti. Kerküklüler 23.00 ile 04:00 arasında sokağa çıkamayacak. Sokağa çıkma yasağının ne kadar süreceği ise açıklnamdı sadece kararın vatandaşların güvenliği için hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Musul son durum.png

Irak Parlanmentosu Başkanı Usame Nuceyfi, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'un merkezinde kontrolü tamamen ele geçirdiğini ve Selahaddin kentine ilerlediğini söyledi. Nuceyfi, Washington yönetiminin büyükelçisinden ABD'nin müdahale etmesini talep ettiğini kaydetti.

ORDU NASIL KAÇTI KENTİ IŞİD'E TESLİM ETTİ?

IŞİD içerisinde birçok farklı uyruktan silahlı kişinin bulunduğunu belirten Nuceyfi şöyle devam etti:

Nuceyfi ayrıca IŞİD'in Musul'a girmesi sonucu yüz binlerce insanın bölgeden kaçmaya çalıştığını belirtti."Nasıl oldu da bütün bu güvenlik güçleri terör karşısında geri kaçtı ve kenti IŞİD'e teslim etti? Güvenlik güçlerinini Musul'dan kaçışı ile ilgili acil bir soruşturma başlatılmalı. Bütün siyasi taraflar bu teröre karşı durmalı. Teröre destek veren ülkelere karşı net tavır alınmalı."


TÜRKMENLERİN SON DURUM

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi’nin verdiği bilgiye göre, Musul kent merkezinde denetim IŞİD’in elinde, polis ve asker kentten tamamen çekildi. Musul merkeze bağlı Reşidiyye, Akkoyunlu ve Karakoyunlu gibi Türkmen mahallerinde endişeli bir bekleyiş var.

Aynı endişe Musul sınırına yakın Telafer bölgesinde de söz konusu. Nüfusunun tamamına yakını Türkmen olan Telafer’de Sünni ve Şiiler birlikte yaşıyor.

Irak Türkmen Adalet Partisi'nin Musul sorumlusu Muhammed Salih, merkezi hükümetin Musul’a takviye birlikler gönderdiğini ve komutanların valilikte bir önceki gün bu konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptığını söyledi.

VALİLİK DÜŞÜNCE ÜYELER KAÇTI

Salihi, 9 Haziran Pazartesi akşam saatlerinde başlayan çatışmalar sonucunda gece 23:00 itibariyle Musul'daki valilik binasının düştüğünü ve il meclisi üyelerinin akşam saatlerinden itibaren kenti terk ederek Kürt bölgesine ve güneye kaçtıklarını belirtti.

İŞTE MUSUL'DAN GELEN YENİ GÖRÜNTÜ
 

VALİ : KÜRDİSTAN'DAN YARDIM İSTE DEDİLER

Irak Parlamentosu Başkanı Usame Nuceyfi'nin kardeşi olan Musul Valisi Esil Nuceyfi,kendisinin Musul’un kırsalında bir bölgede olduğunu söyledi ama kesin yeri hakkında bilgi vermedi.

Nuceyfi, "Ordu ve güvenlik güçlerinin hızlı bir biçimde çöküşü, kasıtlı bir ihmal olduğunu akla getiriyor" dedi.

Musul Valisi gelecekte ne olabileceğine dair de şunları söyledi:

"Hakikaten net bir fikrim yok. Olaylar daha yeni. Etrafımızdaki insanlarla istişare edip bir değerlendirme yapmamız gerekecek. Gece Sayın İçişleri Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Özel Kalem Müdürü beni aradılar ve Kürdistan Özerk Bölgesi’nden yardım talep etmemi istediler. Ama öyle anlaşılıyor ki vakit artık geç ve özerk yönetim de Musul’a müdahale için zaten Maliki’nin kendisinden izin alması gerekiyor."

KÜRDİSTAN DA TEHDİT ALTINDA

-"Kürdistan da tehdit altında. Çünkü, IŞİD artık Kürdistan Bölgesi sınırına gelmiş bulunuyor. Aralarında hiçbir engel yok şu an. Doğal olarak büyük ölçüde etkilenecektir. Bana göre sadece Kürt Özerk Bölgesi değil uluslararası bir müdahale gereklidir. Musul büyük bir kent. Eğer IŞİD’in elinde kalmaya devam ederse bölgenin haritalarının değişmesine sebep olur."

BARZANİ PEŞMERGELERLE GİRMEK İSTİYOR

Nuceyfi'ye göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Peşmergelerin Musul'a müdahaleye hazır olduğunu, ancak öncesinde Bağdat yönetimiyle görüşülüp düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

ANONS YAPILIYOR : GİDİN

IŞİD'in Musul'un Tennak, Yermuk, 17 Temmuz ve Risale mahallerinin kontrolünü ele geçirdiği ve bölge halkına anons yaparak evlerini terk etmelerini istediği haberleri geliyor. Binlerce Musullunun da Irak Kürdistanı yönetimindeki Duhok ve Erbil'e kaçtıkları belirtiliyor.

ışid musul.png

TÜRK KONSOLOSLUĞU ATEŞİN ORTASINDA

Irak şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u ele geçirmesinin ardından Al Jazeera'ye konuşan Dışişleri kaynakları, Irak'taki Musul Başkonsolosluğu'nun çatışmaların ortasında kaldığını, ancak henüz henüz başkonsolosluk binasına yönelik bir atış veya saldırı olmadığını duyurdu.

Bakanlık kaynaklarına göre, başkonsoloslukta güvenlik önlemleri artırıldı ve her ihtimale karşı tahliye hazrılıkları yapılıyor. Bakanlık açıklaması şu şekilde devam etti:

“Musul’da faaliyet gösteren Türk firmalarıyla ve Türk vatandaşlarıyla sürekli temas halindeyiz. Bize gelen bilgiler ışığında şimdilik Türklerle ve Türk firmalarıyla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Henüz tahliye de yok.”

BARZANİ : KÜRDİSTAN'A KAÇIYORLAR 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Musul'daki çatışmalarla ilgili olarak Irak ordusunun güvenliği sağlamada başarısız olduğunu belirtti.

Can ve mal güvenliği olmayan Musul halkının, kenti terk ederek Kürdistan bölgesine geldikleri bilgisine dikkati çeken Barzani, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İki gündür Musul şehrinin güvenliğini sağlamak için birçok girişimde bulunduk ve Irak ordusu ile birlikte şehri korumaya hazır olduğumuzu bildirdik. Fakat maalesef Bağdat yönetiminin tavrı, uyum içinde hareket edebilmemizi engelledi. Halkımızdan, Arap, Türkmen, Keldani, Aşuri ve Kürtlerden zor durumda kalan Musul halkına sahip çıkmalarını rica ediyorum. Kürdistan bölgesi halkına, Musul'dan göç eden insanlara yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum. Ellerinden geldiği kadar ve yasaların el verdiği çerçevede her türlü yardım ve desteği esirgemesinler."

PYD'DE İŞİN İÇİNE KARIŞTI

PKK'nın Suriye kolu PYD, IŞİD'in Musul'u da ele geçirmesinin ardından yaptığı açıklamada, Güney Kürdistan'ı (Kuzey Irak) IŞİD’e karşı savunmaya hazır olduklarını açıkladı.