Tekfircilere Cesaret Hapı

Tekfircilere Cesaret Hapı

Independent tarafından verilen haberde, IŞİD teröristlerinin amfetamin tipi bir uyuşturucu olan bu hapları, ayık kalmak ve enerjilerini korumak için kullandıklarını aktardı.

Independent tarafından verilen haberde, IŞİD teröristlerinin amfetamin tipi bir uyuşturucu olan bu hapları, ayık kalmak ve enerjilerini korumak için kullandıklarını aktardı.

Gazete uyarıcı özelliği olan bu uyuşturucunun Suriye'de iç savaşı tetikleyen bir unsur olduğunu ileri sürdü.

Independent bu duruma gerekçe olarak, hapın üretiminin ülkede savaşan tüm kesimler için gelir kaynağı olmasını ve yine savaşan tüm tarafların captagon hapı kullanmalarını gösterdi.

Yaklaşık 2 ton ağırlığında

İçişleri Bakanlığı Cuma günü, Hatay'da geçen hafta düzenlenen iki ayrı uyuşturucu operasyonunda, piyasa değeri 100 milyon lira civarında olan 10 milyon 926 bin (1 ton 831 kilogram) captagon hapı ele geçirildiğini açıklamıştı.

Bakanlık operasyonlarda, biri Suriyeli üç kişinin de gözaltına alındığını duyurmuştu.

Suriye'de üretilen hapların Türkiye üzerinden deniz yoluyla Körfez ülkelerine sevk edilmesinin planlandığı belirtilmişti.

Canlı Bombalar Captagon kullanıyor

Suriye, 2011’de patlayan iç savaştan önce, Avrupa, Türkiye ve Lübnan’dan zengin Körfez ülkelerine doğru süren uyuşturucu/uyarıcı trafiğinde yalnızca bir kavşaktı.

BM’ye göre ülkede düzenin çökmesi, yasaların uygulanamaz hale gelmesi, irili ufaklı binlerce silahlı çetenin bölgelerinde hakimiyet ilan etmesiyle Suriye toprakları bu maddelerin baş üreticisi haline geldi.

İngiliz Guardian gazetesi, Time dergisinde geçen yıl, Suriye’de savaşan grupların gece görevleri ve ağır çatışmalarda captagon kullandığını haber veren yazılar çıkmıştı. Açlık hissini ortadan kaldıran bu uyarıcı, coşkunluk girdabında sürüklenen savaşçının uyumadan günlerce savaşabilmesini, acımasızca öldürebilmesini sağlıyor. Korku duygusunu ortadan kaldırıyor.

Konuyu Washington Post önceki gün yeniden gündeme getirdi; Suriye’de savaşan unsurlar ideoloji ve siyasi gündem dışında gücünü captagondan alıyor. Captagon, yakın tarihte görmediğimiz türdeki bu vahşetin ana yakıtı işlevi görüyor. Daha da kötüsü, umudunu kaybeden sıradan Suriyeliler de kurtuluşu artık captagonda görüyor.

Suriyeli eski bir militan BBC’ye captagonun savaşçılara süper insan enerjisi ve cesaret verdiğini söyledikten sonra anlatıyor; “Komutan geldi ve bize ‘Bu hap size enerji verecek, deneyin’ dedi. İlk kez yuttuk. Kendimizi fiziki olarak fit hissetmeye başladık. Önümde 10 kişi bile olsa, onları yakalayıp öldürebilirdim. Hiçbir sorununuz kalmıyordu, uyumak aklınızdan bile geçmiyordu. Büyük bir cesaret ve güç veriyordu. Komutan askeri kışlaya saldırı komutu verse bile büyük bir cesaret ve güçle oraya dalardım. Hiç yorulmuyordunuz da.”

Canlı bombaların captagonu intihar saldırılarında da kullandığı düşünülüyor.

Captagon 1960’larda ilaç olarak geliştirildi

1960’larda hiperaktivite, narkolepsi (aşırı uyuma isteği) ve depresyon tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen captagon, 1980’lerde bağımlılık yarattığı gerekçesiyle birçok ülkede yasaklandı.

Ancak Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu’daki popülaritesini koruyor. Her yıl Suudi Arabistan’da ele geçirilen 50 milyon üzerindeki captagonun ülkedeki tüketimin yalnızca yüzde 10’una karşılık geldiği sanılıyor.