Tekfirciler Devletçilik Oynuyor

Tekfirciler Devletçilik Oynuyor

Suriye’de devletleşme uygulamasına ilk olarak araç plakalarından başlandı...

Irak ve Suiriye’de  geniş bir alanda hakimiyet kuran IŞİD, devletleşme faaliyetlerine hız verdi. 

Suriye’de devletleşme uygulamasına ilk olarak araç plakalarından başlandı. IŞİD tarafından basılan ve ilk olması nedeniyle (1) rakamı verilen araç plakasında, “Hilafet Devleti/ 1 /Şam Vilayeti” yazılarına yer verildi

Öte yandan Irak’ta merkezi Irak ordusu ile Irak-Şam İslam devleti (IŞİD) arasında yer yer çatışmalar sürerken, ordu güçleri  IŞİD’in denetimine geçen Ramadi ve Felluce bölgelerine yönelik kapsamlı askeri harekât için hazırlık yapıyor.

Bölgeye yönelik kapsamlı harekat hazırlığı sürerken çatışmalar nedeniyle Ramadi ve Felluce’den dokuz bini aşkın aile, Kuzey Irak’ın Erbil kentine kaçtı. Göç edenler için Erbil’de geçici kamp kurulmasına yönelik ise çalışma başlatıldı.

Silahlanma çağrısı

Irak ordusu ile El Kaide bağlantılı IŞİD arasında yaşanan şiddetli çatışmaların Kuzey Irak Bölgesi dışında kalan Kürt bölgelerine de sıçraması ihtimali üzerine Kürtlere, “silahlanın” çağrısı yapıldı.

Kürdistan Bölgesi dışında Celawle’de İlçe Emniyet Müdürü Enwer Hesen, Kürt güvenlik güçleri ve Kürt ordusunun alarma geçtiğini, bu kapsamda Kürtlerden kendilerini korumalarını sağlamak için silahlanmaları konusunda çağrı yaptıklarını söyledi.

Dengeazad internet sitesinde yer alan bir habere göre ise Kürdistan Bölge Hükümeti Peşmerge Bakanı Cebar Yawer de Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin yönetimi dışında kalan Kürt bölgelerine yönelik El Kaideli grupların saldırı girişimlerini önlemek için teyakkuz halinde beklediklerini söyledi.

El Kaide 650 kilometreyi kontrol ediyor

Suriye’deki iç savaştan faydalanarak bölgedeki etkinliğini artıran El Kaide militanlarının Ortadoğu’da 650 kilometrelik bir alanı kontrol altına aldığı söyleniyor. CNN’in cihad sitelerinden derlediği habere göre El Kaide’nin bölgedeki uzantısı olan Irak Şam İslam Devleti (ISIS) ile El Nusra Cephesi, Suriye’nin Halep kentinden Irak’ın Felluce kentine kadar Ortadoğu’nun kalbinde en büyük silahlı güç haline geldi. haberde El Kaide’nin tarihinde ilk kez bu kadar bir alanda hakimiyet kurduğu belirtildi. Rejim değişikliği yaşayan ülkeleri hedef alan örgütün, stratejisinin devlet içinde Şeriat devleti kurmak olduğuna dikkat çekiliyor.