Tekfirci Teröristler Üniversite Bastı

Tekfirci Teröristler Üniversite Bastı

Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) bağlı silahlı kişiler Anbar Üniversitesi’nin güvenlik görevlilerini öldürerek üniversite binasına girdi. IŞİD üyeleri üniversitede çok sayıda kişiyi rehin aldı.

Üniversiteye giren IŞİD üyeleri, aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu çok sayıda öğrenciyi rehin aldı.

IŞİD üyelerinin üniversite yakınlarında bulunan köprüyü havaya uçurduğunu ve üniversitenin güvenlik görevlilerini öldürdüğünü belirten Anbar Emniyet Müdürü İsmail Mihlavi, öğretim üyeleriyle öğrencilerin rehin alındığını söyledi.

Mihlavi, üniversiteden patlama seslerinin geldiğini belirterek ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ettiklerini ifade etti.

Mihlavi, güvenlik güçlerinin üniversiteyi abluka altına aldığını ve operasyon başlattığını söyledi.

Perşembe günü Selahaddin eyaletine bağlı Samarra bölgesine giren IŞİD üyeleri burada da belediye binası ile üniversite binalarını ele geçirmişti. IŞİD üyeleri ayrıca Samarra’da Şii Müslümanlarca büyük önem verilen Ehl-i Beyt İmamlarından İmam Hasan El Askeri’nin türbesinin bulunduğu camiye de saldırıda bulunmuştu.

BM: Mayısta 799 ölü

Birleşmiş Milletler (BM) geçen ay Irak’ta 603'ü sivil 799 kişinin öldüğünü açıkladı.

BM istatistiklerine göre, Anbar’ın haricinde Irak’ta mayıs ayında en fazla can kaybı 315 kişiyle Bağdat'ta yaşandı. İkinci sırada ise Ninova ve arkasından sırasıyla Selahaddin, Kerkük ve Diyala bulunuyor.

BM, Anbar’da ordunun yürüttüğü operasyonun devam etmesinden dolayı bu bölgedeki ölü sayısının hesaba katılmadığını, gerçek ölü sayısının açıkladıkları rakamdan fazla olduğunu açıkladı.

Al-Jezeera'nın bildirdiğine göre İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak ordusunun Felluce’ye varil bombaları attığını ve kentin merkez hastanesini hedef aldığını iddia etmişti.

Anbar’daki olaylar, Sünni Milletvekili Ahmed Alvani’nin 28 Aralık'ta tutuklanmasının ardından, eyaletin en büyük kenti Ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın Irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.

Bunun üzerine ayaklanan Sünni aşiretler ile Irak ordusu arasında Felluce ve Ramadi’de çatışmalar başladı.

Bölgede yaşanan otorite boşluğundan yararlanan Irak Şam İslam Devleti güçleri, Felluce ve Ramadi'de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor.