Tekfirci Nusra Harp Okulu Kurdu

Tekfirci Nusra Harp Okulu Kurdu

İdlib ve çevresini kontrol eden Hay’at Tahrir al-Sham (Nusra), İdlip’te Harp Okulu kurdu.

Nusra’nın iç yapısında yaşanan birçok değişim, daha çok bağımsız selefi isimler, Nusra muhalifi gruplar ve Nusra’nın içerisinden çıkmış ve El-Kaide’ye bağlı olan Hurras el-Din (Din Koruyucuları) isimli grup tarafından duyuruluyor.

Hurras El-Din’e yakın Selefi isimlere göre Nusra, Harp Okulu kurma sürecini bitirdi ve burada eğitim verecek bazı subaylara yüksek maaşlar ve bazı imtiyazlar sunmaya başladı.

Nusra’nın İdlib’de açtığı okulun, Nusra’ya bağlı olan Kurtuluş Hükümeti’ndeki Savunma Bakanlığı’nın çekirdeğini oluşturması düşünülüyor. Koleijn başında, Nusra lideri Colani’ye çok yakın bir isim atanmış durumda.

Nusra karşıtı selefi isimlere göre, ‘sahadaki tüm askeri personel’ Savunma Bakanlığı ve Harp Okulu’na bağlı olacak ve kanadın önde gelen komutanlarına askeri rütbeler dağıtılacak.

Uzmanlara göre Nusra örgütü, İldip’teki askeri gruplarını hiyerarşik ve disiplinli bir orduya dönüştürme peşinde.

Suriye savaşının ilk yıllarından bugüne, sahadaki silahlı grupların, birçok defa farklı isimlerle düzenli ve disiplinli ordu kurma girişimlerin olduğu ve hepsinin başarısız olduğu biliniyor.

Nusra muhalifi Selefi isimlere göre, İdlip’i tamamen kontrol eden Nusra’ya bağlı kurumların aylık geliri 15 milyon dolar civarında.

Bölgesel ve uluslararası baskıların ardından ‘görüntüsünü’ değiştirmek amacıyla ismini değiştiren ama geçmişteki pratiklerine devam Nusra örgütü, son yıllarda El-Kaide’den uzaklaştığını iddia ediyor. (Muhalif kaynaklar)