TCDD'den yolsuzluk iddialarına tepki

TCDD'den yolsuzluk iddialarına tepki

TCDD, Sayıştay raporlarına dayandırılarak gündeme getirilen yolsuzluk iddialarına tepki gösterdi.

Hızlı tren projesine ilişkin Sayıştay raporlarının, yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma iddialarıyla gündeme gelmesi TCDD'ye kızdırdı. 
Yapılan açıklamada iddiaların kabul edilebilir olmadığı belirtilirken, gündeme getirilen raporlara açıklık getirildi. İşte TCDD'nin o açıklaması;
 
Günlük Evrensel, Sol, Yeni Çağ ve Today’s Zaman gazeteleri ile bazı internet haber sitelerinde; Sayıştay’ın 2012 raporu gerekçe gösterilerek gündeme getirilen yolsuzluk iddialarına TCDD'den açıklama geldi. İddiaların kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
 
1- BAŞKENTRAY KONUSU:  Başkentray ihalesi, altyapı, üstyapı, elektromekanik sistemler ve binalar olmak üzere; farklı iş kalemlerini içinde barındıran bir ihaledir. İhaleye  Kamu İhale Kanunu’nun 62/C maddesine uygun olarak çıkılmıştır. İlgili kanun maddesinde “…her türlü onarım işleri ile işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerekmesi veya uygulamada imar ve güzergâh değişikliklerinin muhtemel olması nedenleriyle ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan, bina işleri hariç, yapım işlerinde ise kesin proje üzerinden ihaleye çıkılabilir.”denilmektedir.  İlan olunan ihale  dokümanında ve eklerinde “kesin proje”ye göre ihaleye çıkıldığı belirtilmiş, istekliler de buna göre teklif vermişlerdir. İhale sürecinde bu konuda ihaleye katılanlarca herhangi bir itiraz ve şikayette bulunulmamıştır. KİK mevzuatına uygun olarak ihaleye kesin projeyle çıkılmıştır.  Kaldı ki, konu KİK ve yargı sürecinde olup kesinleşmiş bir ihale kararı da bulunmamaktadır.
 
2- ESKİŞEHİR GAR GEÇİŞİ “STRUT” İHALESİNE GERÇEKÇİ METRAJLARLA ÇIKILMADIĞI KONUSU:  Uygulama sözleşme ve ekleri doğrultusunda yapılmıştır. Uygulama aşamasında Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının görüşleri alınmış, ayrıca konu TCDD Teftiş Kurulu Başkanlığınca incelenerek, yapılan işlemin sözleşme ve eklerine uygun olduğu raporla tespit edilmiştir. Uygulama Kuruluşumuz ve kamu menfaatine uygun olarak yapılmış olup herhangi usulsüzlük söz konusu değildir.
 
3- ANKARA-SİVAS DEMİRYOLU PROJESİ’NDE TEKLİFTEN DAHA YÜKSEK KARŞILIK ALINMASI KONUSU: Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinde yaklaşık bedelden daha yüksek tutarlı bir sözleşme imzalanmamıştır.  Yapılan imalatların tamamı sözleşme ve eklerine uygun olarak yapılmıştır. 5,2 milyon TL’lik zarar iddiası doğru olmadığı gibi yüklenici yaklaşık bedelden %36 tenzilatlı olarak işi yapmıştır. İlgili mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.
 
4- YENİŞEHİR PROJESİNDE YÜKLENİCİ FİRMANIN MALİYETLERE GÖRE DAHA YÜKSEK BİRİM FİYAT VERMESİ KONUSU: Bursa-Yenişehir Yüksek Hızlı Tren projesi 870 milyon TL yaklaşık bedelle ihaleye çıkılmış, %55 kırımla, 393 Milyon TL teklif veren istekli kazanmıştır. Yaklaşık maliyetlere göre yüklenicinin daha yüksek fiyat verdiği iddiası gerçek dışıdır. Projede zorunlu olarak yapılan güzergah değişikliği maliyeti artırmamış, aksine düşürmüştür.