TBMM'nin Yeni Başkanı İsmail Kahraman Oldu

TBMM'nin Yeni Başkanı İsmail Kahraman Oldu

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, TBMM Başkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulunda 3. turda 316 oy alarak Meclisin yeni Başkanı olan Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük’te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) Genel Başkanlık yaptı.

Kahraman, 28 Mayıs 1985’te kurulan Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. Kahraman, Birlik Vakfı ile 21 Aralık 1994’de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının (TGTV) kurucu üyesi olup halen Kurucular Kurulu Başkanlığını yürütüyor.

Kahraman'a,  2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında  "Vakıf İnsan Ödülü" ve Yalova Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu ve İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı.  

İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfının Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı olan Kahraman, iş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu, Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.

13 yıl aradan sonra Meclis'e "Başkan" olarak döndü 

Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 

1996-1997 yıllarında 54. "Refah-Yol Hükümeti"nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığında bulundu. 

Kahraman, 1 Kasım seçimlerinde, AK Parti'de önceki yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili seçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rize'de kültür merkezine adı verilen Kahraman, 13 yıl aradan sonra Parlamentoya döndü ama kendi ifadesiyle "aktif siyasetten hiç kopmadı." 75 yaşındaki Kahraman, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'dan sonra Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi sıfatını taşıyor. 

İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası. 

Kahraman'dan teşekkür konuşması

TBMM Başkanı Kahraman, yaptığı teşekkür konuşmasında, TBMM Başkanlığı gibi yüce bir görevi tevdi edilerek kendisine gösterilen güvene şükranlarını sundu.

Kahraman, bu dönemde yapacakları çalışmaların milletin esenliğine, huzuruna, mutluluğuna, devletin her yönden daha da gelişmesine katkı sağlamasını temenni etti. Kahraman, şunları kaydetti:

"Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri Anayasa'ya, mevzuata ve İçtüzüğe uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yürütülecektir. İnanıyorum ki milletvekillerimiz ve partilerimiz, Meclisimizin etkin ve verimli bir şekilde çalışmasında, saygınlığının korunmasında gereken hassasiyeti gösterecektir. Milletimizin bizden beklentisi de budur.

Kuruluşundan bugüne kadar Meclisimizde görev yapmış olanlardan vefat edenleri rahmet ve minnetle anıyor, yaşayanlara hayırlı ömürler niyaz ediyorum. Meclisimizin 26. Dönemi'nin yemin töreniyle, başkanlık seçimi çalışmalarını yöneten Geçici Başkanlık Divanı Başkanı Sayın Deniz Baykal ve üyelere teşekkür ediyorum. Milletimize ve devletimize hayırlı neticeler sağlayacak çalışmalar yapmayı bizlere nasip etmesini Allah'tan diliyorum."

Kahraman, "Bütün partilerin söylediği bir problem var, 'çözelim' dediği, Anayasa meselesi... Ele alınması lazım, çoğu kere ele alındı yine de alınacaktır muhakkak" dedi.