TBMM'de Red Kararı

TBMM'de Red Kararı

TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel Görüşme açılması kabul edilmedi.

 

TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel Görüşme açılması kabul edilmedi.

Genel Kurul'da, Genel Görüşme önergesinin ön görüşmeleri üzerinde konuşmaların tamamlanmasının ardından yapılan işari oylamada, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu belirterek, elektronik oylama yaptı.

Bu oylama sonuçlanmadan itiraz olduğunu belirten Yakut, oylamayı yineleyeceğini söyledi.

Bu sırada CHP'li milletvekilleri "yuh" ve "cesaret" diyerek bağırmaya başladı.

Yinelenen işari oylamada da anlaşmazlık olunca elektronik oylama yapıldı.

Oylama sürerken, CHP'li milletvekilleri "ahlak, vicdan, cesaret" ve "her yer rüşvet her yer yolsuzluk" diye bağırdılar.

Sonuçları açıklayan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Genel Görüşme önergesinin 158 kabul oyuna karşı 259 red oyuyla kabul edilmediğini bildirdi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, önergenin 158 kabul oyuna karşılık 259 oyla reddedildiğini açıklamasının ardından, birleşime ara verdi. 

Birleşimin tekrar açılmasının ardından söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yakut'a, "Oylamayı yapamadınız, beceremediniz. Usul tartışması açıyorum" dedi. 

Yakut, elektronik oylama sonucunu açıklarken, pusulalarla kullanılan oyları sayıma dahil etmeyi unuttuğunu ve bunu da açıkça belirttiğini söyleyerek, düzelterek sonucu tekrar açıkladığını kaydetti. 

Yakut'un açıklamasına muhalefet sıralarından itirazlar devam ederken, Yakut birleşime bir kez daha ara verdi. 

Birleşimin ardından yapılan usul tartışmasında konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, oylamanın İçtüzüğe ve teamüllere uygun yapılmadığını savundu.

Olağanüstü toplandı

TBMM Genel Kurulu Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında olağanüstü toplandı. Yakut, birleşimi açtıktan sonra CHP'nin yaptığı başvuru üzerine olağanüstü toplanıldığını belirterek, elektronik cihazla yoklama yaptı. Bu sırada CHP, MHP, BDP ve HDP milletvekilleri sisteme girerken, Genel Kurul salonunda bulunan AK Parti milletvekilleri ise sisteme girmedi. Bu sırada sisteme giremeyen milletvekilleri Başkanlık Divanı'na pusula gönderdi. 

Yoklama için 5 dakika süre tanınmasına rağmen, pusulalar nedeniyle sonucun açıklanması uzun sürdü.

Muhalefet fezlekelerin okunmasını istedi

Muhalefet, 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin tümünün TBMM Genel Kurulu'nda okunmasını istedi. 

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın fezlekesinin yer aldığı Başkanlık tezkeresinin okunmasının ardından, muhalefet, fezlekenin tümünün Genel Kurul'da okunması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Çağrıyı yaptıktan sonra bunu değiştirme hakkına sahip değilsiniz, bu mümkün değil, İçtüzük buna imkan vermiyor" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Canikli'nin, Meclis Başkanı adına konuştuğunu iddia ederek, buna hakkının olmadığını söyledi ve fezlekelerin sadece adı anılarak geçiştirme yapılamayacağını kaydetti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise bakanlar hakkında soruşturma açılabilmesi için bilgi edinilmesi gerektiğini kaydederek, "Biz fezlekeye ulaşmak istiyoruz" dedi.

Okunmasına gerek bulunmamakta

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da "Bugün okunan ve okunacak olan TBMM Başkanlığı tezkereleri ile hangi bakanlar hakkında hangi suçlamalardan dolayı Anayasa'nın 100. maddesi kapsamında dosyaların TBMM'ye gönderildiği bilgiye sunulmuştur. Bu nedenle, teamül haline gelmiş uygulamalar doğrultusunda işlem yapılmıştır, üst yazıların ayrıca okunmasına da gerek bulunmamaktadır" dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, itirazların ve tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi.

Muhalefetten tepki

Başkanvekili Sadık Yakut'un 4 eski Bakan ile ilgili fezlekeleri okutturmayacağını açıklamasına, muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

Yakut, yaklaşık 40 dakika süren aranın ardından Başkanlığın tezkerelerle ilgili tutumunu açıkladı.

Yakut, Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilen evrak nedeniyle Anayasanın 100. maddesi kapsamında ilk kez işlem yapılacağından, gizliliği yasayla korunan evrakın alenileştirilmesinin kanun hükümlerinin ihlali oluşturacağı, dosya içeriğinde isimleri geçen üçüncü isimlerin mağdur edilebileceğini ifade ederek, "Bu nedenle okutulmayacaktır. Görüşümde değişiklik yoktur, CMK 157. maddesinden kaynaklanıyor" dedi. 

Muhalefetin tepki göstererek itiraz etmesi üzerine Yakut, "AK Parti ve CHP'li milletvekillerince Soruşturma Önergesi verilmiştir. Soruşturma Komisyonu üyeleri her şeyden haberdar olacaktır, soruşturacaktır" karşılığını verdi. 

MHP Grup Başkanvekili Vural ve bazı muhalefet milletvekillerinin Başkanlık Divanı önüne giderek itirazlarını sürdürmesi üzerine  Yakut, böyle bir usulün olmadığını belirterek Katip Muharrem Işık'tan diğer Başkanlık Tezkeresini okumasını istedi.

Usul tartışması

CHP ve MHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda Başkanlık Divanı'nın önüne gelerek itirazlarını sürdürmesi üzerine,  Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, usul tartışması açtı. 

Usul tartışmasının lehinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, 4 eski bakanla ilgili birtakım fezlekeler ve iddialar içeren dosyalar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu soruşturma TBMM'ye gönderilirken henüz bitmemiş bir soruşturma, iddianame aşamasına geçmemiş bir soruşturma. Hem Anayasa hem de Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 157. maddesi açısından, iddianame aşamasına gelmeyen bir soruşturma gizlidir. Bu bilgiler kesinlikle açıklanamaz, kimseye verilemez. Biz hiç bir şeyi kapatmıyoruz. Buna rağmen çok açık bir şekilde diyoruz ki 'hodri meydan'. Bu bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kuralım."

Aleyhte konuşan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "Ortada bir durum var. Bu durum; rüşvet, yolsuzluk, kara para aklama ve altın kaçakçılığı gibi dinen haram, örfen ayıp, kanunen suç olan, delilleri de çarşaf çarşaf ortaya dökülüp saçılan bir durum" dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da lehte yaptığı konuşmada, fezlekelerin TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı bürokratları tarafından bilindiğini söyledi. 

Gelin işte paralel yapı ile hesaplaşmanın zamanı 

Aleyhte söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise "Sayın Canikli aslında şunu demek istiyor; 'bu fezlekeler burada okunursa duman oluruz.' O nedenle bu fezlekelerin okunmaması için elinden geleni yapıyor. Başkanlığın bugünkü tutumu, demokrasi tarihinde kara bir leke olarak yer alacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

Renkli görüntülere sahne oldu

Yerel seçimler nedeniyle ara tatile giren Meclis, olağanüstü toplantısında tartışma ve renkli görüntülere sahne oldu.

TBMM Genel Kurulu, tarihi günlerinden birini yaşadı. Genel Kurul'a önce CHP ve MHP milletvekilleri geldi. Meclis'in, 2 Mart sabahında ara tatile girmesi nedeniyle  görüşmeyen milletvekilleri, tokalaşarak ve birbirlerine sarılarak hasret giderdi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Mihrimah Belma Satır, Ahmet Aydın, Mustafa Elitaş ve bir grup AK Parti'li milletvekili salonda hazır bulundu. Genel Kurul açıldığı zaman salonda az sayıda AK Parti'li milletvekili salonda bulunurken, milletvekilleri daha sonra Genel Kurul salonuna girdi.

Mitingleri nedeniyle AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Genel Kurul'a katılmazken, salonda hazır bulunan tek lider CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, grup başkanvekilleri ile birlikte, saat 15.00'te Genel Kurul açılmadan hemen önce salona girdi, birleşime verilen arada ise Genel Kurul'dan ayrıldı. Kılıçdaroğlu salondan çıkarken eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile tokalaşarak bir süre sohbet etti. 

Bağımsız milletvekilleri birlikte oturdu 

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve Ali Babacan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Spor ve Gençlik Bakanı Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakanlar Kurulu sıralarında birleşimi izledi. 

Bazı bağımsız milletvekilleri de Genel Kurul'a katıldı. İzmir Milletvekilleri Ertuğul Günay, Erdal Kalkan ve İlhan İşbilen, İstanbul Milletvekilleri Hakan Şükür ve Muhammed Çetin, Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, Kütahya Milletvekili İdris Bal, İstanbul Milletvekili Muhammet Çetin, Ankara Milletvekili Haluk Özdalga Genel Kurul'un arka sıralarında birlikte oturdu. 

Haklarında fezleke Meclis'e gelen ve olağanüstü toplantının konusu olan eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar ise Meclis'e gelmedi. 

"Alo Sadık" hattı mı var?

Birleşim,  tartışmalara sahne oldu. Eski bakanlar ile ilgili fezlekeleri içeren TBMM Başkanlığı'nın tezkeresinin okunması sırasında, "bilgilerin milletvekilinin incelemesine açıldığı" ibaresinin yer almadığına itiraz eden CHP, MHP ve BDP'li milletvekilleri Başkanvekili Sadık Yakut'a tepki gösterdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ifadelerinin Meclis TV tarafından kesildiğini belirterek, "Bu kesintiyi yapan bürokratlar hakkında işlem yapmanızı istirham ediyorum. Alo Fatih hattı mı var?" diye konuştu.

Genel Görüşme önergesinin görüşülmesi sırasında söz almak isteyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Yakut'un kendisine söz vermemesi üzerine Başkanlık Divanı'nın önüne yürüyerek, cebinden çıkardığı 10 lirayı yere attı. Genç, AA muhabirinin, söz konusu hareketinin nedenini sorması üzerine, "Hakkımda tazminat davası açarsa, şimdiden parasını peşin peşin ödeyeyim" dedi. 

Genç'in attığı parayı kavas yerden alarak kendisine verdi. Genç, parayı almak istemedi. Bunun üzerine kavas, parayı Genç'in oturduğu sıranın üstüne bıraktı.