TBMM'de Fezlekeler İçin Olağanüstü Toplantı CANLI

TBMM'de Fezlekeler İçin Olağanüstü Toplantı CANLI

Toplantı yeter sayısı sağlandı, oturum başladı.

Fezlekelerin görüşüleceği Genel Kurul'a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP, MHP, BDP,HDP ve bağımsız milletvekilleri katıldı. Bazı AK Partili Milletvekilleri Genel Kurul'daki yerini oturdu, ancak oy kullanmadı. Çok sayıda AK Partili milletvekili ise kuliste hazır bekledi.

TBMM Bakanvekili Sadık Yakut, saat 15.00'da yerine oturdu ve “Anayasanın 93'ncü, içtüzüğün 7'nci Maddesine uygun olarak CHP Grup Başkanvekilleri ile 129 milletvekili tarafından Meclis Başkanlığı'na verilen önerge üzerine TBMM olağanüstü toplanarak 71'nci Birleşimi açıldığını söyledi. Ardından katılımın belirlenmesi için 5 dakika süren elektronik oylamaya geçildi. Elektronik yoklamanın ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, itirazlar üzerine ayrıca sözlü yoklama yaptı.

15 tane mükerrer pusula olduğunu ve mükerrer pusulayı ayırdığını belirterek, toplantı yeter sayısı olduğunu belirterek birleşimi açtı.Toplantı yeter sayısının olduğunun açıklanmasının ardından AK Partili milletvekilleri de Genel Kurul Salonu'ndaki yerlerine geçtiler.

10 dakika ara verildi

Saat: 16:05

SADIK YAKUT:

Biraz sonra genel görüşme açacağız.

OKTAY VURAL:

Hangi eylem hangi suç? Açıklamanız lazım. Bunu açıklamanız lazım. Böyle bir sunuş olmaz. Yazınızda diyorsunuz ki 55 vekil verdi. TBMM’nin bütün milletvekillerine bunu açacak mısınız?

SADIK YAKUT:

Komisyondaki ilgililer okunacak.

OKTAY VURAL:

Komisyon kurmadan komisyon olur mu? Sayın Meclis Başkanı batıyorsunuz ya.

SADIK YAKUT:

Oturuma 10 dakika ara veriyorum…

Saat: 15:55

AKİF HAMZAÇEBİ:


Konu usul tartışmasıyla geçiştirilemeyecek kadar açıktır. Hepsinin örneklerini getirdik.biz olağanüstü çağrısını yapmışız. Toplantı çağrısının gündemi fezlekelerin okunması. Eğer soruşturmaların gizliliği nedeniyle fezlekelerin okutulmaması söz konusuyken, çağrıyı yapmayacaksınız o zaman. İçtüzük buna izin vermiyor. Sayın Canikli’nin söylediğine kargalar bile güler. Dört bakan soruşturma için dilekçe vermişler. Olağanüstü toplantıya çağırmışız. Böyle bir gündemde, konu fezlekeler ve dört bakan dilekçe veriyor. Bugüne kadar niye beklemişler acaba? Operasyon başladıktan sonra 25’ine kadar başbakan neden onları görevde tutmuş acaba? Eğer hükümetin bu fezlekelerin dosyaların açılmasından endişeleri olmasaydı bu dosyalar açılırdı. Bakanların, başbakanların işlediği iddia edilen suçların delilleri bu dosyada çünkü. Korkmayanlar hadi açıyoruz derler. Dört bakan dilekçe vermişler de… Buna herkes güler.


MHP'li vekil hasta yatağından kalktı geldi


YUSUF HALAÇOĞLU:

Demin AKP grup başkanvekili meclis başkanı adına konuşma yaptı. Biz Meclis başkanının aldığı kararı eleştiriyoruz. Bu şekilde Meclis’e sunamazsınız. Meclis sadece fezlekelerin adını alarak geçiştirme yapamaz. Neye göre oylanacak? Bunun hesabını soruyoruz

HASİP KAPLAN:

Sayın Canikli demin, kendi gruplarının soruşturma önergesi verdiğini söylediler. Eğer bugün veriyorlarsa ki bunda bir engel yok. Milletvekillerini ve grupların soruşturma açılabilmesi için bilgi edinmesi lazım. Bakan söz konusu, anayasa 100’ncü madde. Bakanlar ve başbakanı kapsıyor. Burada fezlekeye ulaşmak, iddianame gibi karar gibi bunlar aleni şeyler.
Şu rapor, hepimizin elinde var. Vermeseniz de raporu elimizde dolaşıyor. Bana demin istediğim bir başkanlık sunuşu geldi. Diyor ki Çiçek, isterse diyor bilgiye erişim olur diyor. Şu yazıyı göndermiş, tarih sayı yok, Meclis Başkanlığı tarih atmaz mı sayın başkan? Yani Meclis yazışmalarının ciddiyeti bunu gerektirmez mi? Birazdan genel görüşme yapacağız, anayasa gereği. Genel görüşme yine bu konuyla ilgilidir. Soruşturma bir izin şartıdır. Genel görüşmede ayrı bir konu, bilgilendirme gereğidir. Herhalde kapalı oturum istemezsiniz. Milletten kaçacağınızı sanmam. Fezlekeleri açmadığınız takdirde, böyle kürsüde, sizin cep telefonunuza gelmiştir inanın. Buna gerek yok, buna hiç gerek yok. Birbirimizi kandırmayalım. Kamu vicdanın önündeyiz.

SADIK YAKUT:

Mevcut dosya savcılıktan gelen ilk örnek. Üzerinde kanundan kaynaklanan bir gizlilik söz konusu. TBMM  Başkanlığı da tezkereler yazdı. Bu konuyla ilgili çok saygın hukukçuların görüşleri. Hikmet Sami Türk, iddianame hazırlanana kadar gizlilik kararı vardır. Taha Akyol, kuvvetler ayrılığı ilkesine inanıyorsanız, gizliliği uygulamasına müdahale edemez. Sayın Kanadoğlu, TBMM’yi yürütmeyi denetleme olan, bir suç işlendiğine ilişkin eldeki kayıtların, fezlekelerin belgeler kullanılarak soruşturma önergesi verilebilir. Bu durumda, bakanlar kurulu üyeleri hakkında, anayasanın 100’ncü maddesi kapsamında, dosyalarla ilgili uygulamalara bakıldığında, istisnasız bir şekilde, dosyalara ilişkin, TBMM Başkanlığı tezkeresiyle bilgilendirme yapılmış. Dosyanın üst yazısı okutulmamıştır. Bugün okunacak olan tezkereler ile, hangi bakanlar hakkında, hangi suçlardan dolayı, dosyaların TBMM’ye gönderildiği bilgiye sunulmuştur.

Saat 15:40

MHP’li Oktay Vural ve CHP’li Akif Hamzaçebi ve BDP'li hasip Kaplan fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti. AK Parti adına ise Nurettin Canikli konuştu...
Sunuşun okunması sırasında şu diyaloglar yaşandı:
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut: Olağanüstü çağrı istemi önergesini okutuyorum.
“Anayasa’nın 93’ncü maddesi gereğince, bakanlar hakkındaki fezlekelerin okunarak, genel görüşme önergesini görüşmek üzere 18 Mart’ta Genel Kurula çağırılmasını talep ederiz.”

Gerekçe: Meclis soruşturmasına konu olan yolsuzluk fezlekeleri Yüce Meclis’in bilgisine sunulmamıştır. Birbirine çelişkili açıklamalar yapılmış, fezlekelerin gecikme nedenleri konusunda kamuoyunu tatmin eden gerekçeler ortaya konulmamıştır. Olağanüstü toplantı önerilmektedir.

SADIK YAKUT:

Bilgiye sunulması gereken konuyla ilgili TBMM Başkanlığının iki tezkeresi vardır okutuyorum.

OKTAY VURAL:

Bu gayri meşru bir sunuştur.  Bu bakımdan bundan önceki bütün sunuşlar Meclis soruşturması taleplerinin, Meclis’in onda biriyle… bundan önce başkanlığa gelen bakanlarla ilgili tezkerelerle ilgili nasıl ibareler kullanılmışsa aynı ibareler kullanılmasıdır. Sizin böyle bir yetkiniz yoktur. Sayın Başkan böyle bir şey olmaz. Milletvekillerinin tetkikine sunuldu ibaresinin Meclis Başkanlığı’na sunulması lazım. Bu sunuşunuzda, Meclis soruşturmasıyla ilgili fezlekesi gelen sayın bakanın hangi suçu işlediği, TCK’nın hangi maddesine istinaden fezlekenin hazırlandığına ilişkin bir bilgi de yoktur. Bu sunuşunuz, bundan sonraki sunuş için de örnek teşkil edebilir. Milletten saklamayınız. Saklayacak bir şey yoksa, size gelen dosyayı biz de görmek incelemek istiyoruz. Görevinizi kötüye kullanmayın.

OKTAY VURAL:

Nasıl böyle bir sunuş yapıyorsunuz?

AKİF HAMZAÇEBİ:

Sayın başkan yapmış olduğunuz işlem hem anayasa, hem içtüzüğe aykırıdır. Bizim olağanüstü çağrımızı siz okudunuz. İki bölümde oluşuyor, birincisi dört bakanla ilgili fezlekelerin okunması. İkinci bölüm de fezlekelerin Meclis’e intikalinde, genel kurulun bilgisine sunulmasında yaşanan gecikme. Siz olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız. İkincisi anayasamızın 98’nci maddesinin birinci fıkrası açıktır. Meclis soruşturması milletvekillerinin bilgi edinme denetimlerinde biridir. Benim bir şeyimi yakalamış gibi araya girmenize gerek yok. Meclis soruşturması denetim yollarından biridir. Meclis soruşturmasında TBMM genel kurulu, cumhuriyet savcılığının gereğini yapar. Baştan sona inceleme yetkisine sahiptir. Burada 80’li yıllardan örnek var. Başkanlık makamı, yapmış olduğu sunuşta, hem savcının talebini okuyor, hem de tetkike açılmasını ifade ediyor. 90’lı yıllarda uygulama yine bu şekilde. 90’lı yıllardaki çağrıyı yapan Hüsamettin Cindoruk, 2000 yıllarındaki çağrıyı yapan sayın Bülent Arınç. O da diyor ki, dosyaların milletvekillerinin takdir ve değerlendirilmesine sunulması, sıra 2010’lu yıllara geliyor. Bir başka hukukçu başkan, hukuku katlederek milletvekillerin denetim hakkını elinden alıyor. Bir başka türlü karar verme imkanına sahip değildir. Bu bilgiyi saklama hakkına sahip değilsiniz. Aksi takdirde anayasaya karşı suç işlemiş olacaksınız.

HASİP KAPLAN:

Meclis Başkanlığı2nın sunuş yazısının fotokopisini rica ettim, zor bela alabildim. Parti grupları bir çalışma yapıyorlar. TBMM’deki çalışma için bu bilgilendirmeyi yapmanız lazım. İç tüzüğün usulüne göre işlemesi lazım. CHP’nin genel görüşme fotokopisini de rica ettim. Hele şükür alabildim. O kadar zor mu ki burada AK Parti grubunun vermiş olduğu 55 vekille verdiği bir soruşturma istemi başvurusunun Meclis başkanlığına bugün verildiği basına yansıdı. AK Parti grubunun verdiği, kendileri belki seçimden sonra gündeme alınacak, kendilerinin de muhalefetin de istediği bu konuda fezlekeleri denetime açılmasıdır. Tabi ki BDP olarak biz gerçekten bu konuda biraz tecrübeli sayılırız. 945 tane fezleke maşallah bizim geldi. Çoğunu da okudunuz bu kürsüden. Hepsinin

Biz Kürtçe su ver demişiz, fezleke gelmiş. Şimdi burada bazı fezlekeler kaplumbağa ağzıyla geliyor. İşte akşam söyledi fezlekeler meclise sabah geldi. BDP’lilere dokunuluyor, daha fezleke görmeden basına veriliyor. Başbakan diyor ki, parlamentoda öyle bir şey yapacağız ki dünyada eşi benzeri yok. Gazeteler yazıyor BDP’yle ilgili jet hızıyla. Bu devlet bize mi çalışıyor başka işi. Elhamdülillah yolsuzluk, hırsızlık, cinsel saldırı, ihale de yok. Herkesin fezlekesinin, bütün partilerin eşit gelmesini istiyoruz. Allah aşkına hakkınız var mı, burada BDP milletvekilleriyle ilgili, henüz yargılama aşamasında bile değilken, örgüt üyesi gibi davranmaktan fezlekesi geldi diye okuyorsunuz. Bu Meclis işleyişinin iç tüzüğe uygun olması, Meclis’in olgun bir tartışma yürütmesi, başkanlık divanınızın… Usul tartışmalarına boğmamanız lazım. Sayın Başkan gerçekten bu tür hassas t

Sadık Yakut da hep nöbette mi olacak?

NURETTİN CANİKLİ:

Fezlekelerin eki dosyalarda yer alan bilgilerin, şu veya bu amaçla, üstünü örtülmesi amacıyla, böyle bir durumun ortaya çıkması söz konusu değil. Bu bilgiler zaten şu anda, tüm Türkiye’ye servis edilmiş durumda. Bu bilgiler o anlamda bakıldığında kanuna aykırıdır değildir ama sonuç itibariyle yer alan bilgilerin tamamı herkeste mevcuttur. Bu bilgilerin karartılması, milletvekillerinin denetiminden kaçırılması söz konusu değildir. Dokunulmazlıkların kaldırılması talebinde bir iddianame söz konusudur ve soruşturmanın gizliliği kalkmıştır. Buna ilişkin gelen fezlekelerin paylaşılması sorun teşkil etmemektedir. Ama şu anki fezlekelerin gizliliği devam etmektedir. Burada hassasiyet sadece çok açık bir hukuk kuralının edilmemesi isteğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca soruşturma komisyonu kurulması talep edilmesi için, fezlekelerin eklerinin TBMM’ye gelmesine gerek yok.

Her aşamada TBMM’de usulüne uygun şekilde soruşturma komisyonu kurulması için bu talep Meclis Başkanlığına intikal ettirebilir. Biz şu anda dört bakanla ilgili olarak, soruşturma komisyonu kurulması için, bakanlarımızın talepleri çerçevesinde, komisyonun kurulması, incelenmesi ve bunu dikkate alarak AK Parti olarak arkadaşlarımız imza topluyorlar.

Bu şu açıdan önemlidir. Biz de resmi olarak bunların görülmesini denetlenebilmesini sağlamak amacıyla soruşturma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Komisyon üyeleri gizli dahi olsa bu dosyalara ulaşacaklar. Buna ulaşmalarını temin etmek istiyoruz. Burada ne kaçırılan ne örtülen bir durum söz konusu değildir. CMK’nın gizlilik maddesi gereğince böyle bir açıklama burada yapılamaz.

Saat 15:25

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin isteği üzerine saat 15.00'te olağanüstü toplandı. Genel Kurul'daki toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. CHP milletvekilleri ise tam kadro Genel Kurul'da yerini aldı. MHP ve BDP de görüşmeye katılıyor. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un yönettiği birleşimde önce elektronik yoklama yapıldı. Oylamada toplantı yete sayısına ulaşıldı.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, 15 mükerrer oy pusulası olduğu gerekçesiyle TBMM'nin toplanması için önergeye imza atan milletvekillerinin adını okudu. Yakut ardından "Toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz" diyerek toplantıyı açtı.

Yoklama sırasında AK Parti sıralarında milletvekili sayısının azlığı dikkat çekti. Oylamanın açıklanmasının ardından AK Partili vekiller de Genel Kurul Salonu'na girdi.

TBMM'DEN NOTLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, fezlekeleri Meclis'e taşıdı.

'Hırsızlık suç değil de bu mu suç. suçsa suç işliyorum'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 4 eski bakanla ilgili fezlekenin orijinalini beraberinde TBMM'ye getirdi.

Fezlekenin orjinaline basına da gösteren Tekin, bunun suç olup olmadığı yönündeki soruları ise şöyle yanıtladı: ''Yemişim suçunu. Hırsızlık suç değil de bu mu suç. Eğer bu suçsa suç işliyorum''

Bakanlar hakkındaki iddiaların öyle gazete küpürlerinden, haberlerden kaynaklanmadığını da vurgulayan Tekin, ''Bu iddialar öyle gazete iddiaları değil, devletin savcısının iddiaları. İşte fezleke. Bakanlar Kurulu'nun üçte biri suç işlemiş. Türkiye'nin dış politikasını da tehlikeye atmış. Fotoğraflar, belgeler, paralar ortada. Sadece bir vicdan lazım'' dedi.


4 eski bakandan dilekçe hamlesi



İKTİDAR VEKİLLERİ EKRAN BAŞINDA

AK Partililer kuliste ekran başına kilitlendi. İçeri girmeyen AK Partili milletvekilleri yoklama sonucunu iktidar kulisindeki ekranlardan öğrenmeye çalışıyorlar.

AK Partili Salih Kapusuz muhalefeti eleştirerek, ‘’93 gündür vır vır laf üretiyorlar. Gerçekten bir şey yapma niyetleri olsa soruşturma önergesi verirlerdi. Soruşturma önergesi vermek için 55 imza yeterli’’ dedi.

MUHALEFET KULİSİNDE

17 Aralık operasyonuyla birlikte AK Parti'den istifa eden Hakan Şükür, Muhammed Çetin, İdris Bal, Hami Yıldırım birlikte muhalefet kulisinde oturdukları dikkat çekti. Muhalefet kulisinde en dikkat çeken elinde kırmızı kaplı fezlekelerle CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin oldu.

CHP tam kadro katılırken MHP'nin de bir kaç eksikle TBMM'ye geldiği görüldü. BDP'den ise kuliste sadece 6 milletvekili vardı.

AK Partililer kuliste bekliyor. Muhalefetin 184 toplantı yeter sayısını görmek isteyen hükümet üyeleri de kuliste ve bahçede oylama sonucunu bekliyorlar. Hükümet kulisi de hareketli. Çok sayıda vekil var. Ancak Genel Kurul'a girmiyorlar.

CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYINIZ



(DHA)