Tayland'da polis ve göstericiler arasında çatışma

Tayland'da polis ve göstericiler arasında çatışma

Tayland'da ekim ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösteriler sırasında ilk kez protestocular ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Tayland'da polis, 2 Şubat'ta düzenlenmesi planlanan genel seçim için adayların başvuru işlemlerini yaptıkları stadyuma zorla girmeye çalışan göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. 
 
Görgü tanıkları, göstericilerin de polise sapanlarla taş attığını söyledi. 
 
Polis sözcüsü Albay Anuça Romyanan, olaylar sırasında Seçim Komisyonu'ndan üç yetkilinin yaralandığını, bazı yetkililerin ise stadyumdan helikopterle kurtarıldığını kaydetti. 
 
Çatışmalar sırasında bazı göstericiler ile güvenlik görevlilerinin de yaralandığı öğrenildi.  
 
Endonezya'nın ardından Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland'da hükümet karşıtı gösteriler, sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlamıştı. 
 
Yönetim karşıtları, ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürerek, Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasını istiyor.
 
Yinglak, siyasi krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat'ta erken seçime gidileceğini açıklamıştı.  
 
Askeri darbe ile 2006 yılında görevden uzaklaştırılan Taksin Şinavatra, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuş, 2 yıllık hapis cezasından kaçmak için 2008'de ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.