Tayland'da cunta yönetiminin lideri başbakan oldu

Tayland'da cunta yönetiminin lideri başbakan oldu

Tayland'da darbe yaparak işbaşına gelen askeri cuntanın lideri Orgeneral Prayut Çan-oça, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in onayını alarak başbakanlık görevine resmen başladı.

Tayland’da darbe yaparak işbaşına gelen askeri cuntanın lideri Orgeneral Prayut Çan-oça, Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in onayını alarak başbakanlık görevine resmen başladı.

Sivillerin başbakanlığa atanma törenlerinin yapıldığı Hükümet Sarayı yerine Bangkok’daki ordu karargahında, Kral Bhumibol’ün katılımıyla düzenlenen kısa bir törenle başbakanlığı onaylanan Prayut, 2015 sonunda yapılacak seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümetin başına geçti.

Prayut, üyelerinin tamamı askeri cunta tarafından seçilen Tayland Ulusal Yasama Meclisi’nde 21 Ağustos’ta yapılan oylamada 191 üyenin 188’inin oyunu alarak başbakan seçilmişti. Başka adayın yarışmadığı oylamada meclis başkanı ile iki yardımcısı, siyasi tarafsızlık gereği oy kullanmamıştı.

Prayut, 1960’lı yıllarda Feldmareşal Sarith Tanarat’ın askeri diktatörlüğü döneminden bu yana darbe sonrası kurulan geçici hükümetin başına getirilen ikinci askeri cunta lideri oldu.

1991 ve 2006 yıllarında yapılan darbelerde askeri cuntalar, otoriter imajlarını yumuşatmak amacıyla darbe sonrası kurulan geçici hükümetlerin başına teknokratları ya da emekli subayları getirmeyi tercih etmişlerdi.

Prayut’un başbakanlığa getirilmesi, ordunun kendi gündeminin sivil yöneticiler tarafından değiştirilmesini önlemek ve 1991 ile 2006’daki darbelerde olduğu gibi bazı işlerin sürüncemede kalması tehlikesini gidermek istediği şeklinde yorumlanıyor.

Askeri cunta, referanduma sunulmayacağı açıklanan kalıcı anayasanın onaylanmasının ardından Ekim 2015’te tam demokratik bir seçim yapılacağı vaadinde bulunuyor.

Ülkede yapılan kamuoyu yoklamaları, genellikle ordunun halk üzerindeki popülaritesinin yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak askeri cuntanın yönetimle ilgili tüm eleştirileri yasaklamış olması nedeniyle bu desteğin gerçeği ne kadar yansıttığı bilinmiyor.

Bütün bunlara karşın orduya yöneltilen başlıca eleştirilerin, Prayut’un ülkede onlarca yıldan beri yürürlükte olan ademi merkeziyetçiliğe geçiş politikalarını değiştirmek ve çiftçilere verilen teşvikleri kesmek istemesi ve yönetimde şeffaflığın bulunmadığı konularında yoğunlaştığı görülüyor.

Hükümetin yapısının açıklanmasına günler kala yerel medyada yer alan haberlerde kabinedeki bakanların en az üçte birinin subaylardan oluşacağı yorumları yapılıyor.

Tayland ordusu, Kasım 2013’te başlayan ve bir türlü aşılamayan siyasi krizin ardından 22 Mayıs 2014’te yönetime el koyarak ülkedeki tek yasama yetkisine sahip meclis olan Senato’yu feshetmişti.