Tarihi restleşme

Tarihi restleşme

Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılında Avrupa ile Rusya arasında tarihi bir restleşme yaşanıyor. AB temsilcileri Rus votkası ve havyarına ambargo koymaya hazırlanırken Putin,"Gazınızı keserim" tehdidini savurdu

Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılında Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında tarihi bir restleşme yaşanıyor. İki cephenin birbirine yönelik ambargo tehditleri her geçen gün sertleşmeye başladı. Restleşmenin merkezinde ise Ukrayna var. Son olarak AB Rus havyarı, votkası ve diğer ihraç mallarına ambargo getirmeye hazırlandığını açıkladı. Bu açıklamaya karşılık Rusya'dan da "Gazımı Güney Akım'la taşırım" mesajı geldi. Avrupa Birliği Rusya'ya karşı uygulanacak ambargolar için yarın toplanacak. Toplantı öncesi sızan bilgilere göre düşük, orta ve yüksek yoğunluklu olmak üzere üç ambargo senaryosu tartışılacak. Ambargonun merkezinde petrol ve doğalgaz bulunmasına karşılık Ruslar'ın votka, havyar, elmas ve kürkü de kapsama alınabilir. Rusya'nın ithal ettiği lüks mallara ambargo söz konusu. Orta sertlikteki senaryoda ise denizcilik, kara ve demiryolu taşımacılığının durdurulması, sermaye akımlarına izin verilmemesi ve kömüre yasaklama var. 

TÜRKİYE'Yİ İŞARET ETTİ 
Avrupa bu planları yaparken Rusya'nın büyük önem verdiği ama henüz hayata geçirilemeyen Güney Akım doğalgaz boru hattıyla ilgili Rusya Başkanı Vladimir Putin'den ilginç bir tepki geldi. Putin, ülkenin güneyinden Karadeniz'in altına döşenerek Bulgaristan'dan AB topraklarına girmesi planlanan boru hattı için yeni güzergâhtan söz etti. Putin'in iması, Türkiye alternatifini akla getirdi. Putin, AB'nin "tekerlerine çomak sokmaya devam etmesi" durumunda Güney Akım projesinin güzergâhını değiştirebileceklerini söyledi. Rus lider şöyle konuştu: "Brüksel bu projede sürekli tekere çomak sokuyor, biz de AB'ye dahil olmayan bir ülke üzerinden boru hattını geçirme alternatifine bakarız." 

RUSYA'NIN GAZINI AB'YE TAŞIYACAK
Güney Akım'da Rusya'nın güneydeki Karadeniz kıyısından denize giren boru hattı, Bulgaristan'dan çıkıyor. Uzunluğu 931 kilometre olacak hat, Rusya'da yer alan dünyanın en zengin rezervlerini Avrupa Birliği'ndeki tüketicilerle buluşturacak. Güney Akım Boru Hattı tam olarak işlerlik kazandığında, yıllık 63 milyar metreküplük bir kapasiteye ulaşacak.

KAYNAK: SABAH