Tan: 'HDP Sadece Sosyalistlerle İttifaka Girmemeli'

Tan: 'HDP Sadece Sosyalistlerle İttifaka Girmemeli'

HDP'nin Meclis'te temsil ettiği Kürt siyasi hareketinin en önemli isimlerinden birisi olan Altan Tan,HDP'nin İslami kesimi tanıyan isimlerinden birisi olarak yerel seçimler sonrası HDP'nin toplumun bütün kesimlerine açılması gerektiğini savunmuştu.

HDP'nin Meclis'te temsil ettiği Kürt siyasi hareketinin en önemli isimlerinden birisi olan ve 12 Haziran 2011 seçimlerinde bağımsız milletvekili seçilen Altan Tan, BDP'nin başını çektiği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun adayı olarak seçime girmişti. Önce BDP daha sonra da HDP'ye geçen Altan Tan, HDP'nin İslami kesimi tanıyan isimlerinden birisi olarak yerel seçimler sonrası HDP'nin toplumun bütün kesimlerine açılması gerektiğini savunmuştu.

HDP'nin geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen "İslami kesime açılım" politikasını HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a sorduk. 

"HDP SADECE SOSYALİSTLERLE İTTİFAKA GİTMEMELİ"

- HDP'nin seçime parti olarak gireceği konuşuluyor. Sizin bu noktada görüşünüz nedir? Sizce HDP'nin parti olarak seçime girmesi durumunda barajı geçme ihtimali nedir? Öte yandan bir de HDP'nin İslami kesime açılım politikası var geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen...

HDP eğer gerçekten barajı aşmak istiyorsa Türkiye'deki bütün demokrasi güçleriyle ittifak yapmak zorundadır. Sadece sol ve sosyalist demokratlar olmamalı bunlar. Müslüman demokratlar bir başka deyişle dindar demokratlar, liberal demokratlar, sosyal demokratlar; bunların tamamıyla ittifak halinde olunmalıdır. Bu ittifakın ana çatısı da ideoloji değil demokrasi olmalı.

"KEŞKE MEHMET BEKAROĞLU, FATMA BOSTAN ÜNSAN BİZDE OLSAYDI"

- Peki bahsettiğiniz ittifak nasıl bir aday yapısıyla toplumun önüne çıkmalı?

Bunun içinde tabii ki sosyalist demokratlar da olacak. Ancak liberal demokratlar, sosyal demokratlar ve Müslüman demokratlar, dindar demokratlar da olmalıdır. Bu konuda da kamuoyunun itibar ettiği, güvendiği, toplumda karşılığı olan isimler aday yapılmalıdır. Eğer kamuoyunda karşılığı olmayan sıradan bir dindar, sıradan bir liberal, sıradan bir sosyal demokrat aday yapılırsa bunun siyaseten bir karşılığı yoktur. Mesela Mehmet Bekaroğlu keşke bizde olsaydı, bana göre bir Mehmet Altan, bir Hasan Cemal, İslami kesimden Fatma Bostan Ünsal gibi isimler keşke bizimle birlikte hareket etseydi. Kamuoyunda tanınan, bilinen isimler derken kastettiğim budur. 

- Son olarak İran ve Suriye çizgisinde bir duruşun sizce Türkiye'de ve Ortadoğu'da makes bulması mümkün mü? 

Ortadoğu'da Suriye BAAS'ı ve İran politikasının ve Suriye - Rusya - İran çizgisindeki bir dış politikanın başarılı olma şansı olduğunu düşünmüyorum. 
 

TİME TÜRK