Tan görevden alınan rektörü TBMM'ye taşıdı

Tan görevden alınan rektörü TBMM'ye taşıdı

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan yolsuzsuzluk iddiaları ile göz altına alınan ve daha sonra görevden alınan Mardin Artuklu Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay için Meclis Arastırması ve soru önergesi verdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan yolsuzsuzluk iddiaları ile göz altına alınan ve daha sonra görevden alınan Mardin Artuklu Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay için Meclis Arastırması ve soru önergesi verdi.

ALTAN TAN'IN  TBMM'YE GÖNDERDİĞİ MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Mardin Artuklu Üniversite’sinde yolsuzluk iddiasıyla başlatılan operasyonlar çerçevesinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü demokrat ve açık görüşlülüğü ile tanınan değerli bilim adamı Serdar Bedii Omay yargısız infaz yoluyla görevden alınmıştır. Kamuoyundaki yaygın kanaat operasyondaki iddiaların göstermelik ve bahane olduğu, esas nedenin Mardin Artuklu Üniversite’sinin özellikle Kürt dili ve edebiyatı noktasında yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda bir kıymet oluşturmaya başlamasının bazı çevreleri rahatsız ettiğidir. Bu nedenle yaşandığı iddia edilen yolsuzluk operasyonu ile ilgili Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105 ‘inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederim. 

GEREKÇE 

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde yapılan ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Mardin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ile Mali Polis ekipleri 18 Kasım 2014 tarihinde Mardin merkezli 7 ilde eş zamanlı operasyon düzenlemiştir. Operasyonda polis, Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın da odası başta olmak üzere rektör yardımcıları ve dekanların odalarında da aramalar yaparak, çok sayıda bilgisayar harddiskleri, evraklar ve dosyalara el koymuştur.

Operasyonlarda YÖK Teftiş Kurulu'nda olduğu belirtilen müfettiş S.E., Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Genel Sekreter Süleyman Bayburt, Genel Sekreter Yardımcısı Sedat Gül, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekiye Sarıkartal, Rektör Omay'ın şoförü, koruması, ihalelere giren işadamlarının da bulunduğu 68 kişi gözaltına alınmıştı. 

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Artuklu Üniversitesi’nde ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yürüttüğü “yolsuzluk” soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişilerden 51’i emniyetteki sorgularının ardından 21 Kasım 2014 tarihinde Mardin Adliyesi’ne sevk edilmişti. Adliyeye sevk edilen 51 kişinin savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen 29 kişiden 5’i tutuklandı. Artuklu Üniversitesi Genel Sekreteri Süleyman Bayburt, Genel Sekreter Yardımcısı Sedat Gül, rektör koruması polis memuru Hasan Çevik, Genel Sekreter Yardımcısı Abdulkadir Aydın ve yardımcısı Vedat Bal tutuklanarak cezaevine gönderildi. Üniversitenin Kürdoloji alanındaki önemli çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Kadri Yıldırım ile birlikte 24 kişi Mardin Adliyesi'ne sevkinin ardından serbest bırakıldı.

Ardından Rektör Serdar Bedii Omay yargı sürecinin sonucu beklenmeden 3 Aralık 2014 tarihinde yargısız infaz yapılarak görevinden alınmıştır.

Kamuoyunda Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın Kürdoloji ile Kürt Dili ve Edebiyatı alanındaki çalışmaları, İlkokullarda okutulacak Kürtçe kitaplarının düzenlenmesi ve Kürt dili öğretmenlerinin yetiştirilmesi yönündeki başarılı çalışmalarından dolayı bu iddialara maruz kaldıkları ve itibarsızlaştırılmaya çalışıldıkları yönünde ciddi bir algı bulunmaktadır. 

SORU ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi'nde yaşanan yolsuzluk iddialarının ardından Rektör Serdar Bedii Omay yargı sürecinin sonucu beklenmeden 3 Aralık 2014 tarihinde yargısız infaz yapılarak görevinden alınmıştır. Rektör Serdar Bedii Omay özellikle Kürdoloji ile ilgili yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin demokratikleşmesine büyük katkılar sağlamış değerli bir akademisyendir. 

Buna göre:

1. Mardin Üniversitesi’nde yaşandığı iddia edilen bu olaylarla ilgili elinizde bulunan bilgi ve belgeler nelerdir?

2. Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ile Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın maruz kaldıkları bu olayların Kürdoloji ile ilgili yaptıkları çalışmalarla alakası bulunmakta mıdır? 

3. Neden görevden alınma için yargı sonucu beklenmemiştir?

4. Şuana kadar birçok yolsuzluk iddia ve soruşturmalarının bulunduğu Üniversitelerle ilgili YÖK’ün benzer bir uygulaması var mıdır? Herhangi bir rektör görevden alınmış mıdır?

ALTAN TAN

DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ