Taliban'ın Yeni Lideri Belli Oldu

Taliban'ın Yeni Lideri Belli Oldu

Hafta sonu ölen Taliban lideri Molla Mansur'un sahte isimle düzenlenmiş pasaport ile defalarca yurt dışına gittiği ortaya çıkarken yeni liderin Siracüddin Hakkani'nin olabileceği öne sürüldü

Afganistan'da Taliban lideri Molla Mansur'un ölümünün ardından kendisine ait yeni bilgiler ortaya çıkıyor.
Üzerinde Muhammed Veli ismine düzenlenmiş pasaport bulunan Molla Mansur'un tam 16 defa Pakistan'ın Karaçi şehrinden ülke dışına çıktığı ortaya çıktı. Dubai ve Katarı sık sık ziyaret eden Mansur'un son iki seferini ise İran'a yaptığı ortaya çıktı. 

Taliban ise Mansurun yerine geçecek kişiyi seçmeye çalışıyor. Dün ikinci defa toplanan Taliban şurası yeni lider üzerinde henüz anlaşamadı. Şurada liderlik için Molla Ömerin oğlu Molla Yakup ve Siraceddin Hakkani'nin isimlerin ön plana çıktığı belirtiliyor. 

Afganistan eski ishtihbarat başkanı Nabil yaptığı açıklamada Siraceddin Hakkani'nin Talibanın lideri olması durumunda Afganistan için kabusun başlayabileceğini söylüyor.
RUSYA'DAN YENİ LİDER AÇIKLAMASI
Kremlin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Taliban lideri Molla Ahtar Mansur'un ABD'nin insansız hava saldırısıyla öldürülmesinin, Afganistan'da çatışmaların artmasına ve barış görüşmelerinin zora girmesine neden olacağını söyledi.
Kabulov, Mansur'un öldürülmüş olması halinde yerine Siracüddin Hakkani'nin geçebileceğini belirtip şu uyarıda bulundu: "Hakkani aşırı radikal biri. Bu nedenle Mansur'un yerine onun geçmesi herkes için çok kötü olur."
HAKKANİLER KİMDİR?
Hakkani örgütü, 80'lerdeki Sovyet işgaline karşı savaşan komutanlardan Celaleddin Hakkani tarafından kuruldu. Sovyet askerleriyle savaşan direnişçilere gelen Amerikan fon ve silahlarının dağıtımından sorumlu Pakistan askeri istihbaratı ISI'nin arası Hakkani grubuyla iyiydi. 
Afganistan'ın Paktia bölgesindeki Cadran aşiretinden gelen Celaleddin Hakkani ve savaşçıları, Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesine yerleştirildi. Sovyet askerlerine karşı saldırılarını buradan düzenledi. İşgal sona erdikten sonra Celaleddin Hakkani, Taliban'la yakınlaştı ve 1990'larda Taliban hükümetinde bakanlık yaptı.
Bağımsız bir örgüt olarak kabul edilmelerine rağmen, Taliban ile çok yakın ilişkileri de vardır. Örgütün Taliban sonrası en önemli saldırıları, 2011 Haziranında Kabil Intercontinental Oteli’ni vurma, 2011 Eylülünde Kabil'deki ABD elçiliğine saldırı ve 2012’de Kabil’de aynı anda birkaç noktaya
düzenlenen saldırılar olarak kabul edilmektedir.  Bu saldırılar, Afganistan'daki ABD ve NATO’ya yönelik olarak son yılların en büyük eylemleri olarak kabul edilmektedir
ÖNCE RUSYA İLE SONRA ABD İLE SAVAŞTI
2001'de Taliban rejimi devrildi -- ama o ve oğulları, Taliban kurucusu ve lideri Molla Muhammed Ömer'e bağlı kaldı. O tarihten beri de ülkedeki Amerikan güçleri ile savaşıyorlar. Celaleddin Hakkani'den sonra grubun başına 33 yaşındaki oğlu Siraceddin Hakkani geçti.
Örgüt lideri Siraceddin Hakkani de geçenlerde Reuters ajansına verdiği demeçte "Bizim artık Kuzey Veziristan'a ihtiyacımız yok, Afganistan'da üslenebilecek imkanlara sahibiz." demişti.. Siraceddin Hakkani, Taliban'ın yönetim şurasında bulunuyor