Taliban'daki iç Çatışma Büyüyor

Taliban'daki iç Çatışma Büyüyor

Taliban'a bağlı iki grubun Güney Veziristan bölgesindeki hakimiyeti elde etmek amacıyla birbirleriyle çatışmaları örgüt içi gerilimi açığa çıkardı.

Taliban içindeki iki grup arasındaki ayrışma iyice gün yüzüne çıktı. Taliban’ın Hekimullah Mehsud kolunun sözcüsü Hacı Davud, Han Said Secne’nin Güney Veziristan’da kontrolü ele geçirmek istediğini ve bu adıma karşı olduklarını belirtti.

Davud, Taliban lideri Molla Fazlullah’a tam bir güven içerisinde olduklarını ve Güney Veziristan’da kimin yeni “emir” olacağı kararını kabul edeceklerini vurguladı. Son olarak Taliban Şura Konseyi’nden Mevlana Azam Tarık, Taliban içindeki bu iç çatışmayı önemsiz göstererek, meselenin medya tarafından abartıldığını ve karşılıklı kaygıların kısa zamanda giderileceğini belirtti.

Tarık ayrıca, iki grup arasında ateşkes ilan edildiğini de ekledi. Hafta boyunca iki grup arasında yaşanan çatışmalarda 40’ın üzerinde Taliban üyesinin hayatını kaybettiği belirtildi.

TALİBAN ATEŞKESİ UZATACAK

Taliban tarafından, 10 Nisan’da sona eren ateşkesin uzatılacağı belirtildi ancak henüz resmi bir açıklama yok. Dün Taliban Şura Konseyi’nin gerçekleştirdiği toplantıda, Taliban şemsiyesi altındaki grupların ateşkesin uzatılmasına onay verdiği ifade edildi.

Emir Vekili Şeyh Halid Hakkani başkanlığında yapılan konsey toplantısında, çatışmaya girmemiş tutuklu Taliban destekçilerinin serbest bırakılması yönündeki taleplerine hükümetin verdiği cevap değerlendirildi. Ayrıca birçok grup, aşiretler bölgesinde bir barış bölgesi oluşturulması konusunda hükümetin başarısız olacağı yönündeki tereddütlerini açıkladı.

Ateşkesin ne zaman ilan edileceği ve ne kadar süreli uzatılacağı konusunda Taliban Sözcüsü Şehidullah Şehid’in resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

Taliban barış görüşmeleri için belirlediği heyetten Prof. İbrahim, hükümetin, Taliban tarafından esir tutulan Peşaver’deki İslamia Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı Profesör Ecmel Han, Eski Pencap Valisi Selman Tasir’in oğlu Şahbaz Tasir ve Eski Başbakan Yusuf Rıza Gilani’nin oğlu Hayder Gilani’nin serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtti. İbrahim, Taliban’ın da, güvenlik güçleri tarafından tutuklanan Taliban destekçilerinin bulunduğu 600 kişilik listenin yetkililere iletildiğini söyledi.

MÜZAKERELER BAŞARISIZ OLURSA NELER OLACAK?

Pakistan hükümeti, Taliban yetkilileriyle direkt görüşmeler yaparak barış müzakeresi yürütüyor. Müzakerelerin başlamasıyla Taliban ateşkes ilan etti. Tarafların karşılıklı taleplerinde istediklerini almaları halinde müzakerelerin başarılı olacağı, aksi takdirde çatışma sürecinin tekrar başlayacağı ifade ediliyor.

Pakistan hükümeti, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, Taliban'a karşı harekete geçmek için ulusal bir konsensüs arayacak. 

Konuyla alakalı açıklama yapan, Pakistan Maliye Bakanı İshak Dar, Taliban'la mücadelenin eknomiye de büyük yük oluşturduğunu, bunun da toplumun zenginleşmesinin önüne geçtiğini belirtiyor. Dar, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, Taliban'a karşı topyekun bir mücadele başlatılması gerektiğini, bunun için de toplumsal bir mutabakata varılması gerektiğini söyledi.