Taliban'da Liderlik Krizi Çözüldü

Taliban'da Liderlik Krizi Çözüldü

Taliban'da Molla Ömer'in ölümünden sonra başlayan liderlik krizi eski liderin yakınlarının yeni lidere biat etmesiyle çözüldü

Afganistan Talibanı'nda Molla Ömer'in ölümünün ilanından sonra başlayan liderlik krizi çözüldü. Molla Ömer'in oğlu Molla Yakub ve kardeşi Molla Mennan'ın liderliğe getirilen Molla Mansur'a biat ettiği bildirildi.

Taliban Sözcüsü Zebiyyullah Mücahid tarafından yapılan açıklamada yapılan sade bir törenle biatın gerçekleştirildiği belirtildi. Molla Ömer'in oğlu Molla Yakub'un yakınları tarafından yapılan açıklamada ise örgütün yeni lideri Molla Mansur'a biat için sekiz şart sunulduğu, şartların kabulü üzerine biatın gerçekleştirildiği bildirildi.

Molla Yakub'un yakınlarınca yapılan açıklamada sekiz şartın ne olduğu hakkında bilgi verilmezken örgütte bundan sonra kararların tek kişi tarafından değil kurulacak şura meclisi ile alınacağı belirtildi.

Taliban lideri Molla Ömer'in öldüğü geçtiğimiz aylarda duyurulmuş, sonraki süreçte bir liderlik krizi yaşanmıştı. Taliban'ın yeni lideri olarak seçilen Molla Mansur'a eski lider Molla Ömer'in yakınlarının biat etmeyeceği belirtilmişti. Molla Ömer'in oğlu ve kardeşinin de biat etmesi ile liderlik krizi çözülmüş oldu.