Taliban: IŞİD bir Amerikan Projesidir

Taliban: IŞİD bir Amerikan Projesidir

Afganistan'da ABD'nin de içinde olduğu NATO güçlerine ve Kabil yönetimine karşı savaşan Taliban hareketi, IŞİD ile ilgili ağır iddialarda bulundu. Taliban yetkililerine göre IŞİD'i ABD açıkça destekliyor.

1990'lı yıllarda Afganistan'ın % 95'ini kontrol eden ve 2001 yılında gerçekleşen ABD - NATO işgalinin ardından gerilla savaşına başlayan Taliban, IŞİD'in bir Amerikan projesi olduğunu öne sürerek, IŞİD'in halife olarak gördüğü İbrahim el Avvad (Ebubekir Bağdadi) için "Allah'ın düşmanı" ifadelerini kullandı. Taliban, Afganistan'da "Horasan Vilayeti" olarak örgütlenen IŞİD ile bir süredir ülkenin farklı bölgelerinde sorunlar yaşıyor.

'Afganistan İslam Emirliği Enformasyon Bakanlığı" yetkilisi Ahmed Vezir, sık sık örgütün mesajlarını paylaşmak için kullandığı Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayınladı. IŞİD'in ABD tarafından desteklendiğini öne süren Ahmed Vezir, "Mücahidlere IŞİD yapılanmasından uzak durmalarını ve kendilerini korumalarını tavsiye ediyorum" dedi. 

IŞİD'in her yerde Müslümanları hedef aldığını savunan Vezir, "ABD, Allah'ın düşmanı Bağdadi'nin askerlerine Nencerhar bölgesinde açıkça hava desteği verdi. Ayrıca bu gruplara lojistik destek ve kullanışlı istihbarat da sağlanıyor" ifadelerini kullandı.

"ABD'nin yayınladığı dökümanlar da IŞİD projesine karşı danışıklı bir düşmanlık sergiliyor. Ancak bu düşmanlık aslılnda ABD'nin IŞİD'e sağladığı desteği gizleme amacı taşıyor" diyen Vezir, IŞİD ile ABD arasında yaşanan savaşı "danışıklı dövüş" olarak niteledi.