Taliban ile Barış Görüşmeleri Başlıyor

Taliban ile Barış Görüşmeleri Başlıyor

Afgan halkının son derece yoğun biçimde barışı istediğini söyleyen Başbakan Navaz Şerif, başlatılacak olan barış görüşmelerin başarılı olmasını istediklerini söyledi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve Afgan Talibanı arasında yapılması planlanan barış görüşmeleri sürecinin kısa zamanda başarıyla sonuçlanmasını umut ettiklerini söyledi.

Başbakan Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada Başbakan Şerif'in Afganistan'ın İslamabad Büyükelçisi Canan Mosazai'yi kabul ettiği belirtildi.

Görüşmede Mosazai'nin "Şu sıralar Afganistan'da barış süreci için güçlü bir oy birliği var. Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif'in Afganistan ziyareti, bu konuda çok yardımcı oldu" dediği kaydedildi.

Afganistan'daki çığ felaketinden etkilenenlere gönderilen yardımlar için Şerif'e teşekkür eden Mosazai, yabancı yatırımcıları bölgeye çekmek için Pakistan-Afganistan İş konseyi toplantısının kısa süre içinde yapılacağını söyledi.

Açıklamada Başbakan Şerif'in, Pakistan ve Afganistan arasında alınan kararların uygulanması için özel yetkili atama kararı verdiği ve Afgan hükümetinin de aynı şekilde bir özel yetkili atayacağı ifade edildi.

Diplomatik kaynaklara göre, Afgan Talibanı temsilcisi Muhammed ve Pakistan istihbarat yetkilileri arasında Peşaver ve İslamabad'da üç tur gizli görüşme yapıldmıştı. Afgan Talibanı'nın Afganistan Devlet Başkanı Gani ile barış görüşmelerinin başlamasını kabul ettiği, ardından Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif'in gelişmelere ilişkin 17 Şubat'ta Kabil'e giderek Afgan hükümetini bilgilendirdiği ve barış sürecini sabote edebilecek unsurlar hakkında uyarıda bulunduğu bildirilmişti.

YENİ ŞAFAK