Taliban ile Barış Görüşmeleri Başlayacak

Taliban ile Barış Görüşmeleri Başlayacak

Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah, Taliban ile barış görüşmelerine yakın zamanda başlayacağını açıkladı.

Afganistan Bakanlar Konseyi'ne konuşan Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah, Taliban ile barış görüşmelerin ülkenin milli çıkarlarına göre yürüteceğini kaydetti.

Abdullah, "Halkımız, barış görüşmelerinin başlayacağından, yerinden ve gelişmelerinden haberdar olacak. Bu görüşmelerde milli çıkarlarımız esas olacak. Barış halkımızın isteği ama barış için geçen yıllarda elde edilen gelişmeler kurban olmayacak" dedi.

Barış görüşmelerinin başlamasının Afgan halkı için iyi bir haber olduğunu vurgulayan Abdullah, "Pakistan, Afgan militanlarına, hükümet ile barış görüşmelerine başlamasını ve bundan başka hiçbir çarenin olmadığını söylemiş. Afganistan’da barış sağlanması konusunda Pakistan’ın yeni görüşüyle, ülkemizde barışın sağlanacağını umut ediyorum” ifadelerini kullandı.

Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, önceki gün Taliban ile barış görüşmelerinin doğru bir şekilde ilerlediğini belirterek, bu konuyla ilgili daha fazla bilgi veremeyeceğini söylemişti. Afganistan hükümeti, geçen yıllarda da defalarca Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için çaba sarf etmiş, bu kapsamda Barış Konseyi kurulmasına karşın bir sonuca ulaşılamamıştı. Afgan yetkililer, Pakistan’ın Afgan Talibanı’na destek vereceğini öne sürerek, ülkede barış sağlanmasının Pakistan elinde olduğunu iddia ederken, Pakistan hep bu iddiaları reddetmişti.

İlk kez geçen hafta Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif, Afganistan’da barışın sağlanması için hükümeti destekleyeceğini belirterek, "Afganistan’ın düşmanı Pakistan’ın da düşmanıdır" ifadesini kullanmıştı.