Taliban Barış Heyeti Suudi Arabistan'da

Taliban Barış Heyeti Suudi Arabistan'da

Pakistan'da Afgan hükümet heyeti ile barış görüşmeleri yapan Taliban heyeti Suudi Arabistan'a gitti

Afganistan hükümeti ile Taliban arasında Pakistan'ın başkenti İslamabad yakınındaki turistik Murri kentinde geçen hafta yapılan barış görüşmelerinin ardından Taliban heyetinin Suudi Arabistan'a gittiği bildirildi.
İslamabad'daki diplomatik kaynaklar, üç kişilik Afgan Taliban heyetinin Suudi Arabistan'a gittiğini söyledi. İsminin gizli tutulmasını isteyen bir Taliban komutanı da AA muhabirine, Molla Celil önderliğindeki heyetin Suudi Arabistan hükümetinin daveti üzerine iki günlük bir ziyaret için bu ülkeye gittiği bilgisini verdi.
Afganistan'da Taliban yönetiminin 2001'de sona ermesinden sonra Suudi Arabistan'ın örgütle ilk kez resmi olarak irtibat kurduğunu belirten Taliban komutanı, "Afganistan'da barış görüşmeleri konusunda Suudi Arabistan da uzlaşma sürecine katkıda bulunmak istiyor. Ziyarette heyet ile neler gündeme gelecek, kimlerle görüşülecek, bu detaylar daha sonra belli olacak" dedi.
BARIŞ ŞARTI: ABD ASKERLERİ GİTSİN
Taliban komutanı, ayrıca, İslamabad'daki barış görüşmelerine Taliban lideri Molla Ömer'in onayı ile katıldıklarını belirtti.
Komutan, "Afgan hükümeti tarafından üç kişilik heyete Dışişleri Bakan Yardımcısı Hikmet Karzai, bizim heyetimize Molla Celil önderlik etmişti. Afgan hükümeti, bize hükümete katılma teklifi sunarak ateşkes talebinde bulundu. Molla Celil de bunun için ABD dahil yabancı askerlerin ülkeden geri çekilmesi ve terör örgütleri listesinden Taliban komutanlarının isimlerinin çıkarılması, ayrıca tutukluların serbest bırakılmasını istedi" dedi.
Afgan Talibanı ile hükümet heyetinin geçen çarşamba yaptığı görüşmeden bir sonuç alınamamış ancak taraflar sürecin devamı üzerinde anlaşmıştı. 
Pakistan Ulusal Savunma ve Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "barış görüşmelerinde ateşkes konusu gündeme geldi. Bu bir süreç. Hemen sonuç beklemek mantıklı değil" diye konuştu.
Aziz, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile geçen hafta Rusya'nın Ufa kentinde yaptığı toplantıda gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini söyledi.  
Aziz, gelecek toplantının tarihi ve yerinin henüz kesinleşmediğini ancak bayramdan sonra iki tarafın tekrar bir araya geleceğini kaydetti.
Afganistan hükümeti ve Taliban arasında Pakistan'da yapılan görüşme ilk resmi toplantı olması bakımından önem taşıyor. Daha önce iki tarafın resmi barış görüşmelerine hazırlık için gizlice Pakistan'ın Peşaver ile İslamabad, Katar'ın Doha ve Çin'in Urumçi kentinde bir araya geldiği belirtilmişti.
MOLLA ÖMER'SİZ OLMAZ
Öte yandan, Afgan Talibanı örgütünün AA muhabirine konuşan komutanı, barış görüşmelerinin yapılmasına katkıda bulunan bir ülkenin Taliban lideri Molla Ömer'in yerine başka bir lider seçmesi konusunda öneri getirdiğini ancak bunun reddedildiğini öne sürdü.
Önerinin kısa bir süre önce yapıldığını belirten komutan, "Çin, 'Molla Ömer çok inatçı ve katı. Onun yerine başka bir lider seçin' önerisi yaptı. Bizim tarafta bu imkansız. Biz 'Molla Ömer'e karşı isyan edemeyiz' diyerek bunu reddettik" ifadesini kullandı.
Dünya Bülteni