Taliban ateşkes şartlarını açıkladı

Taliban ateşkes şartlarını açıkladı

Taliban`la Pakistan hükümeti arasındaki barış müzakereleri askıya alındı, taraflar müzakerelerin başlaması için ateşkes olmasını istiyor. Taliban ateşkes için şartlarını açıkladı.

Taliban, ateşkes için şartlarını açıkladı. Taliban sözcüsü Şehidullah Şehid, Taliban üyelerinin tutuklanmasına ve öldürülmesine bir son verilmesi gerektiğini belirtti. Şehid, "Bizim savaşçılarımız, hedef alındı, tutuklandı ve öldürüldü. Hükümet heyeti, bizim heyetimize bu konuda garanti vermeli" dedi.


Pakistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri dün askıya alındı. Pazartesi günü Pakistan hükümeti heyeti, Taliban`ın 2012 yılında kaçırdığı 23 sınır personelini infaz etmesi üzerine toplantıya katılmaktan vazgeçmiş ve Taliban`ı görüşmeleri sabote etmekle suçlamıştı.


Taliban heyeti de Pakistan hükümetini barış müzakereleri konusunda ciddiyetsiz olmakla suçlamış ve Taliban`a yönelik operasyonların tamamen durdurulmasını talep etmişti. Taliban diğer taraftan tutuklu bulunan Taliban üyelerinin de tamamının serbest bırakılmasını istiyor.


KUZEY VEZİRİSTAN`DA TALİBAN`A HAVA SALDIRISI: 40 ÖLÜ
Bugün, Pakistan hava kuvvetleri, Kuzey Veziristan`daki 3 farklı noktaya hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 40 Taliban üyesinin öldürüldüğü belirtildi. Savunma Bakanı Havace Asif, Pakistan vatandaşlarının güvenliği için gerekli adımların atılacağını belirtti.


Pakistan hükümeti görüşmelerin askıya alınmasının ardından bu sabah erken saatlerde Afganistan sınırında bulunan Peştun bölgesindeki Taliban merkezlerini havadan vurdu. Operasyon emrinin bizzat Pakistan başbakanı Navaz Şerif tarafından verildiği duyuruldu. Hava operasyonunda Peştun bölgesi civarındaki 6 ayrı noktanın vurulduğu kaydedildi.
Pakistan`da son 5 ayda 100`den fazla askerin Taliban saldırılarında öldürüldüğü açıklandı. Hava operasyonu da bu açıklamadan sadece birkaç saat sonra gerçekleşti.


Pakistan hükümet sözcüsü Pervez Raşid; Pakistan Başbakanı Navaz Şerif`in, Taliban sorununu kan dökülmeden çözmek istediğini ancak Taliban`ın saldırılarına devam etmesi durumunda kendilerine başka seçenek kalmayacağını ve halkın güvenliğini sasğlamak için ne gerekiyorsa yapılacağını belirttiğini duyurdu.


Taliban bu sabah yapılan hava operasyonuyla ilgili henüz bir açıklama yapmışdeğil