Tal El-Melluhi

Keşke Libya'da ıslahatı Kaddafi gerçekleştirseydi. Keşke bu ayaklanmaya gerek kalmasaydı, bu katliam ve yıkım yaşanmasaydı... Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in Arap âlemindeki devrimlerden ibret alıp ülkesini kaosa sürüklemeden ıslahat sürecini hızlandırmasını beklemeye devam ediyoruz.

Ne yazık ki Suriye'den ıslahat haberi beklerken yeni bir zulüm haberi aldık. İnternette hazırladığı sayfayla muhaberatın dikkatini çeken ve 2009'un Aralık ayında gözaltına alınan Humuslu genç bir kız, Tal El-Melluhi, "ABD'nin Kahire Büyükelçiliği hesabına casusluk yapmak"tan 5 sene hapis cezasına çarptırıldı.

Tal'ın sayfasına (http://talmallohi.blogspot.com/) bakıyoruz: Filistin'in kurtuluşuna adanmış yazılar ve şiirler var... Siyonizm'le mücadelede şehit düşen mücahitlere selam var... Arap ülkelerini İsrail'le bir araya getirmeye çalışan Fransa'nın "Akdeniz İçin Birlik" projesine tepki var... "Sivil İtaatsizlik" kahramanı Gandi, Filistinli İslami hareket lideri Raid Salah ve Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın resimleri var... ABD'yi Nazi imparatorluğu gibi gösteren bir resim de var... Bu nasıl Amerikan ajanlığı?

Suriye devleti bu sayfanın neresinden rahatsız olmuş, çok merak ediyorum. Başkan Esed, 2008 yılında Paris'te düzenlenen "Akdeniz İçin Birlik" toplantısına katılmıştı; Tal, acaba, Suriye devletinin iltifat ettiği bir projeye karşı çıktığı için mi cezalandırılıyor? Yoksa Suriyeli rejim bekçileri "Gandi'ye iltifat etmek Baas rejiminin sivil itaatsizlik yoluyla devrilmesini ima etmektir" diye mi düşünüyorlar? Belki de sayfada Hafız Esed ve Beşşar Esed'in resimlerinin yer almayışını mesele yapmışlarıdr. Öyleyse "Devlete yan baktığından şüphelendiğimiz için tutukladık" yahut "Rejime yalakalık vazifesini yerine getirmediği için cezalandırıyoruz" desinler, "casusluk" palavrasıyla milletin zekâsını aşağılamasınlar!

Suriye'de böyle şeyler hep oluyor maalesef. Bu ne ki? Hıristiyan bir aileden gelen ateist bir genci Müslüman Kardeşler mensubu diye tutuklayıp 12 sene zindanda tutmuş bir devletten söz ediyoruz! (Bkz. Mustafa Halife'nin "Salyangoz" adlı otobiyografik romanı. Adamcağız, durduk yerde rejimin hışmına uğraması yetmezmiş gibi, bir de zindanda yanlarına yerleştirildiği Müslüman Kardeşler mensuplarının "Sen de kimsin? Nereden çıktın? Casus musun nesin?" yollu tepkileriyle uğraşmak zorunda kalmış.)

Kardeşimiz Tal'ı seviyoruz. Kardeşimiz Suriye'yi seviyoruz. İstibdat rejimini kendisine yakıştıramadığımız Başkan Esed'i bu rezilliklere dur demeye çağırıyoruz. Tal için, bütün Suriyeliler için özgürlük ve adalet istiyoruz. Şimdi!

 

yenişafak

Bu yazı toplam 2555 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar