"Tahran-Ankara İlişkilerinin Gelişmesi Gerekiyor"

"Tahran-Ankara İlişkilerinin Gelişmesi Gerekiyor"

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı ile Pakistan'ın Başkenti İslamabad'da düzenlenen ECO zirve toplantısında bir görüşme gerçekleştirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde; komşularla işbirliği ve dostane ilişkilerin gelişmesinin İran dış siyasetinin öncelikleri olduğunu, Tahran-Ankara ilişkilerin gelişmesinin tüm bölgenin yararına olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Ruhani dün Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Pakistan'ın Başkenti İslamabad'da düzenlenen ECO zirve toplantısı kulisinde yaptığı görüşmede; İran ve Türkiye'nin bölgenin iki önemli ülkesi olarak ilişkilerinin gelişmekte olduğuna işaretle, iki ülkenin çeşitli ikili ve bölgesel ilişkilerin gelişmesindeki kabiliyetleri nedeni ile Tahran-Ankara ilişkilerinin gelişmesi gerektiğini belirtti.

Bölgede istikrarın sağlanmasına yardım etmenin iki ülkenin önemli işbirliği eksenlerinden olduğunu belirten Ruhani, sorunlar ve ihtilafların siyasi yoldan çözümlenmesinin bölgede istikrar ve güvenliğe sebep olabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı teröristlerin; İslam’ın, bölgenin ve insanlığın düşmanı olduğunu söyleyerek, İran İslam Cumhuriyetinin bölge ülkelerin toprak bütünlüğünü korumada ısrarcı olduğunu, başta Irak ve Suriye olmak üzere bölgede her türlü milli egemenliğin zedelenmesine karşı olduğunu ifade etti.

Bölge ülkeleri arasında ihtilafların hiç kimsenin yararına olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Ruhani, bir an önce bölgede savaş ve akan kanların durması ve yabancı müdahalenin son bulması gerektiğini vurguladı.

Yapılan görüşmede; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu olarak değerlendirerek, Türkiye'nin İran ile tercihli ticaret anlaşmasını sonuçlandırmaya çalıştığını, İran ile 30 milyar dolarlık ticaret hedefinin gerçekleşmede kararlı olduklarını söyledi.

Erdoğan ayrıca bölgesel konular ve terörizm ile mücadelede iki ülke işbirliğinin zaruri olduğunu söyledi.