Tacikistan'dan İran'a nota

Tacikistan'dan İran'a nota

Tacikistan sürgündeki muhalifi ağırladığı için İran’a nota verdi

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı bir basın açıklaması yaparak İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Hucetüllah Figani’nin Tacikistan Dışişleri Bakanlığı'na davet edildiğini duyurdu.
Açıklamada 27 Aralık Tahran’da yapılan İslam Birliği Uluslararası Konferansı konusu gündeme alındığı ve bu bağlamda Tacikistan Dışişleri Bakanlığının İran Büyükelçisine bir nota verdiği bildirildi.
Tacikistan tarafının notasında şu ifadelere yer verildi:
“Biz bu konferansa Tacikistan'da darbe ve anayasal iktidarı ele geçirme teşebbüsünde bulunduğu için İnterpol tarafından aranan aşırılık ve terörizm yanlısı İslami Uyanış Partisinin eski Başkanı Muhiddin Kabiri’nin davet edilmesini üzüntü ile karşıladık”.
Tacikistan Dışişleri Bakanlığı bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu ve "Tacikistan devleti ve milletinin düşmanlarının bu şekilde ağırlanması Tacikistan Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti arasındaki iyi ilişkiler zarar verebileceğini duyurdu.
Salı günü Tacikistan Din İşleri Komitesi bir açıklama yaparak Tahran’daki konferansa ülkede yasaklanan İslami Uyanış Partisinin eski Başkanın davet edilmesinden dolayı memnuniyetsizliğini bildirmişti.