Tacikistan 28 Şubat Dönemini Yaşıyor

Tacikistan 28 Şubat Dönemini Yaşıyor

Tacikistan'da kapatılan İslami Uyanış Partisi'nin 23 yöneticisi sahte belge üretmek, radikalik ve silahlı isyanla itham edilerek tutuklandı

Tacikistan Cumhuriyeti Başsavcılığı ülkede geçtiğimiz günlerde kapatılıp faaliyetleri yasaklanan İslami Uyanış Partisi (İUP)’nin 23 yetkilisinin tutukladığını bildirdi.

“Ozodlik” radyosunun haberine göre, tutuklananların çoğunluğu Eylül ayında eski Savunma Bakan Yardımcısı tarafından başlatılan silahlı isyanda şüpheli olarak gözaltına alındı.

Başsavcılık 6 Ekim'de İUP yetkililerine karşı terörizm, ırkçılığa dayalı ve dini nefreti körükleme ve güç kullanarak iktidarı ele geçirme suçlarından ceza davası açıldığını bildirdi. Bunun yanında parti üyelerine sahte belge düzenlemek, dolandırıcılık ve diğer ekonomik suçlar da itham edildi.

Tutuklananlar arasında Tacikistan İslami Uyanış Partisi’nin şu an yurt dışında yaşayan başkanı Muhiddin Kabiri’nin yardımcıları olduğu da bildiriliyor.

29 Eylül’de Tacikistan Yüksek Mahkemesi İUP’u "aşırılıkçı ve terör örgütü" olarak yasaklı ilan etmişti. Mahkemenin bu kararı Duşanbe'de 4 Eylül'de bir polis merkezine düzenlenen saldırıda 26 kişi hayatını kaybettikten sonra kabul edildi.

Tacik yetkililer saldırılarda eski Savunma Bakanı yardımcısı Abdulhalim Nazarzade’yı suçladı. Ancak İslami Parti yetkilileri bir resmi bildiri yayınlayarak partinin ve yöneticilerinin bu isyanla ilişkisini reddetmişti.