"Suud'un Başka Çaresi Kalmadı"

"Suud'un Başka Çaresi Kalmadı"

''Suudi liderlerin Ensarullah'la görüşmekten başka çaresi kalmadı''

Arap gazetesi Rey el-Yevm yayınladığı yazıda, Yemen’in balistik füzelerinin Arabistan’ın kâbusu olduğuna ve Yemen’e karşı savaşın ağır yıpratıcı maliyetlerine değindi ve Riyad’ın Yemen’deki bu bataklıktan çıkmak için Ensarullah’la görüşmekten başka bir çaresi bulunmadığını yazdı.

Rey el-Yevm Gazetesi yayınladığı yazıda şu ifadelerde bulundu:

‘Yemen ordusu ve halk komitelerinin Arabistan şehirlerine balistik füze fırlatmaya devam etmesi ve Suudi kralı Selman bin Abdülaziz’in emriyle Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi hükümetinin kontrolü altındaki Yemen Merkez Bankasına iki milyar dolar havale edilmesi, Suudilerin Yemen’de müptela olduğu krizin arttığını göstermiştir.

Sadece geçtiğimiz 10 gün içerisinde Arabistan’ın güney batısındaki Cizan şehrine fırlatılan füze sayısı beşten fazladır ve bu, bir taraftan Arabistan güvenliği için bir tehdit sayılırken, diğer taraftan bu ülkenin mali olarak sürekli yıpranması demektir. Askeri araştırmalar ve raporlar, Arabistan’ın ABD Patriot Füze Savunma Sistemlerinin bu balistik füzeleri etkisiz hale getirmede başarısız olduğunu ve Arabistan hava savunmasının, Yemen’in bir balistik füzesini etkisiz hale getirmek için yedi Patriot füze fırlatması gerektiğini göstermektedir. Her bir Patriot füzenin fiyatı beş ile yedi milyon dolar arasındadır. Bu durum psikolojik etkiler ve güvenlik sorunları geride bırakmasıyla birlikte, aynı zamanda Arabistan hazinesinin yavaş yavaş boşalması anlamına gelmektedir.

Petrol fiyatlarının düştüğü ve Arabistan bütçesinde 100 milyar dolar açığın olduğu bir durumda, Arabistan liderliğindeki koalisyonun Yemen’e karşı savaşı, yaklaşık bir ay sonra üçüncü yılına girecektir.

Suudi liderlerin iki taraflı bir endişesi bulunmaktadır. Onlar bir taraftan şehirlerine füze fırlatılmaya devam etmesinden, diğer taraftan da Riyal’in değerinin düşmesi ve enflasyonda görülmemiş bir şekilde artış yaşanmasıyla birlikte Yemen’deki durumun daha da kötüleşmesinden endişe duymaktadır.

Suudilerin Yemen’deki askeri durumu çözmede zorlandığı ve bu konuda siyasi bir çözüm yolu ve planlarının olmadığı bir durumda Suudi liderlerin seçenekleri sınırlıdır. Gelecek hafta, Yemen’den Arabistan’a fırlatılan balistik füzeler hakkında Cidde’de Dışişleri Bakanları tarafından düzenlenecek olan İslam İş Birliği Teşkilatı’nın olağanüstü toplantısı, Arabistan’ın endişelerini ve Suudi liderlerin bu tehlike ile mücadele etmek için siyasi destek almaya çalıştıklarını göstermektedir.

Yemen Merkez Bankasına iki milyar dolar havale edilmesi, Yemen riyalinin çöküşüne geçici olarak engel olabilir belki ama kesinlikle Arabistan şehirlerine balistik füze fırlatılmasına engel olamayacaktır ve belki de bu füzelerin sayısı, Yemen Ensarullah Hareketi’nin Arabistan’ı mali ve askeri olarak çökertmek için yaptığı stratejiler çerçevesinde daha da artacaktır.

Öyle görünüyor ki, Yemen krizinden çıkmak için Suudi liderlerin önündeki tek seçenek, zararı azaltmak için Yemen Ensarullah Hareketi ile en kısa zamanda müzakerede bulunmaktır. Çünkü onlar nihayetinde bu adımı atmaya mecbur kalacaklardır yani müzakerede bulunmaya.’

 

Kaynak : Rast haber