Suudilerin Yemen’deki 4 Aylık Kayıplarının Bilançosu

Suudilerin Yemen’deki 4 Aylık Kayıplarının Bilançosu

Ensarullah Hareketi, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin 2017 yılının ilk dört ayında Yemen’de verdiği kayıpların bilançosunu yayımladı.

24 Mart 2015’ten beri liderliğini yaptığı Arap koalisyonu ile Yemen’e saldıran Suudi Arabistan, askeri müdahalesinin hedefini Mansur Hadi’yi cumhurbaşkanlığına geri getirmek ve Ensarullah Hareketi’ni silah bırakarak başkent Sana’dan çekilmeye zorlamak olarak açıklamıştı.

Suudi Arabistan, uluslararası siyasi ve askeri desteğe, 12 ülkenden oluşan koalisyonunun havadan, kendisiyle işbirliği yapan Yemenli müttefiklerin ise karadan yaptığı saldırılara rağmen Yemen’deki hedeflerine ulaşamadı.

Suudi Arabistan ve müttefiklerinin saldırıları sebebiyle Yemen’in altyapısının tahrip edildiği ve uygulanan abluka yüzünden ülkede gıda ve sağlık açısından insani facia yaşandığı belirtilirken, direnişlerini sürdüren Yemenliler, 2017 yılının ilk 4 ayında Suudilere verdirdiği kayıplara ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda yer alan ayrıntılar şöyle:

Askeri araç ve teçhizat

Yemen içinde ve sınır ötesinde düzenlenen operasyonlarda Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona ait 667 askeri araç imha edildi.

Yemenliler tarafından imha edilen askeri araçlar arasında 3 adet Amerikan yapımı Abrams tankı, 15 adet farklı türden tank, 68 zırhlı araç ve 23 silah ve mühimmat deposu bulunduğu açıklandı.

Düşman uçaklarına verilen zararlar

Ensarullah Hareketi tarafından yayımlanan raporda, bariz bir hava üstünlüğü bulunmasına rağmen Suudi koalisyonuna ait uçakların güvende kalamadıkları belirtildi ve Yemen ordusunun 11 uçağı düşürdüğü ifade edildi.

26 Şubat 2017’de Necran çölünde Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir F-16’nın düşürüldüğünün belirtildiği raporda hedef alınan diğer uçakların büyük bir çoğunluğunun Suudi Arabistan’a ait olduğu bildirildi.

Yemenlilerin ayrıca Suudi koalisyonuna ait 2 Apaçi helikopterini düşürdüğü belirtilirken helikopterlerden birinin 26 Ocak’ta Taiz’in el-Muha bölgesinde, diğerinin ise 16 Mart’ta Hudeyde’de düşürüldüğü açıklandı.

Yemenlilerin 2017 yılının ilk dört ayında 8 adet insansız hava aracını düşürdüğünün belirtildiği raporda bunlardan 3’ünün Midi çölünde, 1’inin Sarvah’ta, 1’inin Bakum’da, 1’inin de Muha’nın el-Cedide bölgesinde düşürüldüğü bildirildi.

Raporda ayrıca Suudiler ait Black Hawk tipi bir helikopterin de Marib’de Birleşik Arap Emirlikleri tarafından düşürüldüğü ve helikopterdeki 12 Suudi subayının öldürüldüğü açıklandı.

20 balistik füze fırlatıldı

Raporda, Yemen ordusu ve Halk Komitelerinin Arabistan topraklarına ve Yemen’deki işbirlikçilerin karargahlarına 20 balistik füze fırlattığı belirtilerek bunlardan ikisinin Burkan-2 füzesi olduğu açıklandı.

Açıklamada, fırlatılan 20 füzeden 12’sinin Suudi Arabistan topraklarına, 8’inin de Suudi koalisyonunun Yemen içindeki mevzilerine atıldığı belirtildi.

Deniz kuvvetlerine verilen zararlar

Raporda, Yemen ordusu ve Halk Komitelerinin 30 Ocak 2017’de Hudeyde kıyılarındaki Suudi koalisyonuna ait Fransız yapımı La Fayette F-2000 tipi bir savaş gemisinin vurulduğu belirtildi.

Bunun dışında Suudi koalisyonuna mensup bir hücumbotun da Taiz’in Muha kıyılarında Yemen ordusu ve Halk Komiteleri tarafından batırıldığı açıklandı.

Keskin nişancı saldırıları

Yemen ordusu ve Halk Komitelerine mensup keskin nişancıların operasyonlarında ise 176 Suudi askeri ile 130 Suudi işbirlikçisi Yemenli milisin öldürüldüğü bildirildi.

176 Suudi askerinin Suudi sınırları içerisindeki Cazan, Necran ve Asir’de öldürüldüğü belirtilirken, Yemenli Suudi işbirlikçilerin de Yemen içindeki çeşitli cephelerde öldürüldüğü bildirildi.