Suudilerin 'Fuat Avni'si: 4 Arap Ülkesi Esad'ın Kalmasında Anlaştı

Suudilerin 'Fuat Avni'si: 4 Arap Ülkesi Esad'ın Kalmasında Anlaştı

Suriye'de "siyasi çözüm" arayışları hızlanırken, 4 Arap ülkesinin Esad'ın kalması hususunda anlaştığı ve Suudileri ikna etmeye uğraştıkları iddia edildi.

Suudi Arabistan Krallığı'nın içerisinden "dedikodu" veren ve "Suudilerin Fuat Avnisi" olarak da bilinen "Müctehid" isimli Twitter hesabı ilginç iddialar ortaya attı.

Bu iddiaya göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Umman ve Ürdün Beşar Esad'ın iktidarda kalması ve Suriye yönetiminin rehabilitasyonu konusunda anlaşmaya vardı.

Müctehid, 4 Arap ülkesinin bu plan için Suudi Arabistan'ın onayını beklediğini yazdı. Arap ülkeleri, Suudi Arabistan'da muhatap olarak kendilerine Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ı seçmiş durumda.

İddiaya göre, Suriyeli Ali Memlük ile Prens Salman'ın bir araya gelmesi de bu planın bir parçasıydı. Arabulucu, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid idi. Zayid, görüşmede Memlük'ten Salman'a iyi davranmasını istedi.

Müctehid'in yazdığına göre, Prens Salman Suriye rejiminin rehabilitasyonuna ve Arap büyükelçilerinin Şam'a dönüşüne Suudi Krallığı'nın itiraz etmeyeceğini söyledi. Salman'ın şartı, bu anlaşmaya Suudi dahlinin ertelenmesi.

Salman'ın tereddüdünün nedeni ise, ABD ve Türk istihbarat servislerinin, Esad'ın uzun süre dayanamayacağına ve onun üzerine kumar oynamanın yanlış olacağını inanmaları. 

Kaynak: Sol